Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Longboarden, het echte beachgevoel.

Posted on

Longboarden is van oorsprong een variant op het windsurfen. Het kwam op in de jaren vijftig toen de windsurfers naar alternatieven zochten om bij weinig of geen wind toch met hun boards aan de slag te kunnen. Daarop monteerden zij wieltjes onder hun surfplank en zo werd de longboard geboren. Het longboard is dus een variant op het skateboard en is met name in de laatste jaren zeer populair geworden. Ten opzichte van skateboards is het voordeel dat je er gemakkelijker lange afstanden mee kunt afleggen en door het lange en brede plat kom je er ook sneller mee vooruit.

Onderdelen

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het plat, de zogeheten decks. Dit is het deel waarop je staat. Er zijn verschillende varianten in grootte en vorm van deze decks, aangepast op de beoogde doeleinden. De decks kunnen uit verschillende materialen vervaardigd zijn, waarvan de meest voorkomende multiplex is.

De trucks vormen ook een essentieel onderdeel van het longboard en is het titanium, staal of keramiek waaraan de wielen zijn bevestigd. De trucks maken het longboard zeer wendbaar en in sommige gevallen kun je zelfs om je as draaien.

Soorten longboards

Er zijn natuurlijk verschillende soorten longboards, waarvan we hieronder een selectie zullen behandelen. Allereerst heb je de drop down. Dit is een longboard die in het minden een kromming naar beneden heeft. Hierdoor kun je voeten in de ”dropping zone” zetten en kom je stabieler te staan en behoud je makkelijker je evenwicht.

longboard drop down

longboard drop down

De double kick komt het dichtst bij een skateboard in de buurt. Het board heeft in het midden een bolling en loopt aan beide zijden op. Hierdoor kun je makkelijker liften, is erg geschikt voor allerlei tricks en is dus vooral geschikt voor de acrobaten onder de longboarders! Ook heb je met dit type het minste last van oneffenheden van het wegdek of andere obstakels.

longboard double kick

longboard double kick

Stijlen en disciplines

Je hebt binnen het longboarden verschillende disciplines, waarvan we er een paar zullen uitlichten. Carving is het maken van S-bochten en doe je door je lichaam van rechts naar links te bewegen en vice versa. Onder cruising wordt het op je gemak voortrollen op je longboard bedoeld. Het is het langzaamst en lekker ontspannend. Cruising wordt vaak gedaan als je ergens naar toe moet of je langere afstanden wilt afleggen. Bij de downhill laat je je van een heuvel afglijden.

0