Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Het belang van een BPM berekening bij je auto

Posted on

Door de BPM berekenen kun je zien hoeveel je nu echt voor een nieuwe auto moet betalen. BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Dit type belasting moet, naast de reguliere BTW, over een auto betaald te worden. Ook bij de invoer uit het buitenland moet je BPM betalen. Hiervoor dien je uit te gaan van de Nederlandse bruto aanschafprijs inclusief eventuele accessoires van het betreffende bouwjaar. De BPM-berekening overlaten aan een expert kan je veel geld en stress besparen, omdat er nogal wat bij komt kijken. Ga je dit zelf doen, informeer dan goed, bijvoorbeeld door onderstaand artikel te lezen.

Import BPM is gebaseerd op verschillende factoren

Of een auto nu uit de EU komt of niet, de BPM zal altijd betaald moeten worden. De import BPM berekenen is gebaseerd op verschillende factoren, maar wordt in de basis berekend over de gecombineerde Co2 uitstoot, die weer verrekend kan worden met de leeftijd en taxatie- of marktwaarde. Deze BPM kan dan ook op verschillende manieren tot stand komen, let erop dat je de gunstigste manier neemt en verdiep je hier in. Je kunt namelijk maar één keer BPM aangifte doen. 

Kijk naar de netto cataloguswaarde

Als je aan het overwegen bent om een motor, bestelauto of camper te importeren, wordt er ook gekeken naar de netto catalogusprijs. In het geval van extra opties en accessoires is het grootste misverstand dat je hier ook BPM over betaalt. Wat niet veel mensen weten is dat bij veel extra’s/opties er vaak een extra BPM korting met succes geclaimd kan worden. Let hier dus goed op!

Verschillende methodes om de BPM te berekenen

Er zitten grote verschillen in de BPM-berekening van nieuwe of tweedehands auto’s. Voor laatstgenoemde zijn er meerdere mogelijkheden voor het berekenen van het BPM-bedrag. Meer dan 6 verschillende methodes zijn zelfs toegestaan. Bij nieuwe auto’s is alleen het huidige BPM-tarief van toepassing, terwijl bij gebruikte voertuigen ook de BPM-tarieven mogen gelden vanaf de toelatingsdatum in land van herkomst. Tevens mag een BPM-adviseur een afschrijvingspercentage gebruiken, waarbij de leeftijd van de auto wordt meegenomen in de berekening. Populair is de tegenbewijs methode, hierbij maakt de BPM deskundige gebruik van de lage executie handelswaarde van auto’s. Zoals je ziet komt er nogal wat kennis bij kijken en wij raden je dan ook aan om je altijd te laten bijstaan door een expert.

0