Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Dagwaarde van je auto bepalen

Posted on

Uiteindelijk is het zover. Het is tijd voor een nieuwe auto. Als je eenmaal het besluit hebt genomen een andere auto te kopen en je oude auto wil verkopen rijst de vraag wat je oude auto op dat moment waard is. Je kunt langs je garage rijden en een eerlijk advies vragen maar je kunt ook op internet vrij eenvoudig de dagwaarde van je auto berekenen. Het is in ieder geval aan te raden om op de hoogte zijn van de dagwaarde van de auto die je wil verkopen omdat je dan goed voorbereid de onderhandelingen in kan gaan.

Welke factoren spelen een rol?

Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van de dagwaarde van de auto? De belangrijkste punten voor de bepaling van de dagwaarde is het merk en type. Als het merk en type bijvoorbeeld op dat moment erg gewild is dan zal de dagwaarde of inruilwaarde van de auto ook relatief hoger liggen. Verder spelen factoren een rol als de kilometerstand, de onderhoudshistorie, de staat van de auto (slijtsporen in het interieur of beschadigingen aan de buitenzijde), de uitvoering (basis of luxe), of er airconditioning inzit en of het een gewilde kleur is. Uiteraard is het ook zo dat als je een nieuwe auto koopt in een hoger segment de auto des te meer geld oplevert bij verkoop, maar dat spreekt voor zich. De verkoper zal dan hoger uitkomen met de inruilwaarde van de auto, dan als je een auto uit dezelfde prijsklasse terugkoopt.

Het is dus zeer belangrijk, om bij de verkoop of het inruilen van je auto, op de hoogte te zijn van de dagwaarde. Je versterkt daar je onderhandelingspositie mee. Ook als je de auto particulier wilt verkopen, is het prettig om te weten dat de door jouw gevraagde prijs marktconform is, zodat je een afnemer daarmee kan confronteren. Je kunt dan ook eenvoudiger vasthouden aan een minimumprijs die je voor je auto wilt hebben buit en wachten op een andere koper, als men de prijs er niet voor wil betalen. 

Dagwaarde bij leasen

Ook als je een auto gaat leasen via financial lease is het belangrijk om in te schatten wat de dagwaarde van de leaseauto na verloop van tijd is. In de leaseprijs zit namelijk de afschrijving van de auto in de loop der tijd verwerkt, het is dus vervelend als de leaseauto na verloop van tijd veel minder waard is geworden dan was berekend bij het aangaan van het leasecontract.

0