Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zo koop je het juiste wielershirt

Posted on

Het begin van de lente betekent voor veel mensen ook het begin van het fietsseizoen. Niks is lekkerder om je racefiets weer uit de schuur te halen om in die eerste zonnestralen de omgeving te gaan verkennen. Naarmate de wielersport in Nederland aan populariteit wint, wordt het belang van een juiste wieleroutfit steeds vaker erkent. Niet alleen zorgt de juiste outfit voor comfort, maar ook voor extra veiligheid. Lees in dit artikel belangrijke tips voor het uitzoeken van een fijn en kwalitatief wielershirt. Meer informatie over veilig op pad met de fiets? U kunt daarover hiermeer lezen!

Het wielershirt

Waar voor sommige sporten een shirt of polo voldoende is wordt er bij wielrennen aangeraden om een speciaal wielershirt te gebruiken. Een wielershirt is gemaakt van flexibel materiaal en zorgt voor extra bewegingsvrijheid bij de schouders. Zo kan je naar je stuur reiken zonder hierbij door je shirt belemmerd te worden. Zorg er daarnaast voor dat je shirt voorzien is van een elastische boord. Deze weerhoudt het shirt ervan omhoog te kruipen tijdens het bewegen. Het laatste wat jij wilt is je shirt omlaag trekken tijdens een intensieve fietstocht. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook veel meer veiligheid.

Let er bij de aanschaf van een wielershirt goed op of het shirt voorzien is van zakken op de rug. Tijdens een lange fietstocht kan een snack ervoor zorgen dat je weer vol energie aan de bak kunt, daarnaast is dit ook erg handig voor je mobiel en sleutels. Dankzij een stevige en handige rits kun je het shirt eenvoudig openzippen wanneer het te warm wordt. Let er bij aanschaf op dat sommige shirts voorzien zijn van reflecterende details voor extra veiligheid en dat sommige shirts zijn gemaakt met platte naden. Dit kan, vooral tijdens lange fietstochten, irritaties aan de huid voorkomen.

Het materiaal

Nu duidelijk is op welke handige details je moet letten bij het aanschaffen van een fietsshirt is extra informatie over het materiaal ook van belang. Vroeger werden fietsshirts gemaakt van wol. Dit materiaal is heerlijk warm en zorgt voor een goede isolatie, maar is helaas niet eenvoudig om schoon te maken en tijdens zonnige dagen erg warm om aan te trekken. Tegenwoordig worden de meeste fietsshirts gemaakt van polyester. Polyester is een stevige variant van kunstvezel, dat vrijwel geen vocht vasthoudt. Hierdoor blijft je huid lekker droog tijdens het sporten en wordt afkoeling voorkomen. Een andere variant van kunst vezels is polyamide. Dit materiaal is net iet steviger dan polyester maar net iets minder ventilerend. Bedenk goed waar jij waarde aan hecht tijdens het fietsen. Het wordt altijd aangeraden om een shirt aan te schaffen dat goed ventilerend is door bijvoorbeeld mesh panelen onder de oksels. Daarnaast verhogen vochtafvoerende materialen het comfort gehalte tijdens het bewegen. Dit voorkomt oververhitting en natuurlijk nare geurtjes.  

De pasvorm

Een fietsshirt kan verschillende modellen hebben. Sommige shirts hebben een ‘loose fit’ model waardoor het minder strak om je lichaam zit. Dit kan fijner aanvoelen maar is minder goed voor de aerodynamische houding op de fiets. Voor wielrenners die altijd het snelste en het beste willen zijn wordt dan ook een strakker model aangeraden. Voor de wielren fans is het daarnaast ook mogelijk om een speciaal team model aan te schaffen, denk hierbij aan de fietsshirt van het team Sky.

 

0