Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat is een MKB pas en wat is er voordelig aan?

Posted on

We zien al jaren een toename in de aanvraag van MKB tankpassen. Niet voor niets, want het is een uitermate praktisch systeem dat je een hoop tijd en geld bespaart. Je tank administratie bijhouden, inclusief bonnetjes vergt namelijk veel tijd, of geld als je dat door een boekhouder laat doen. Kies je voor een MKB tankpas, dan heb je direct alle info met betrekking tot het tanken overzichtelijk. Daarnaast heeft zo’n pas nog meer voordelen, die we hieronder bespreken.

Brandstofkosten zijn fiscaal aftrekbaar

Heb je een auto op de zaak staan, dan kun je een tankpas aanvragen. De kosten voor brandstof, voor zakelijk gebruik, zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kun je de BTW die je erover hebt betaald terugkrijgen. Een tankpas wordt dan ook veel, en vooral, gebruikt door kleine (ZZP of VOF) en middelgrote (MKB) ondernemers. Een van de voordelen hiervan is dat je een verzamelfactuur ontvangt. Hiermee bespaar je jezelf de moeite om ieder bonnetje te moeten bewaren voor de administratie. Op deze verzamelfactuur staan alle specifieke transacties en de betaalde BTW. Hierdoor kan een bedrijf heel makkelijk de BTW terugvragen bij de belastingdienst. Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden.

Merkgebonden en universele tankpassen

Er zijn merkgebonden tankpassen, zoals van Shell en Q8, en er zijn universele tankpassen. Groot voordeel van laatstgenoemde is dat je bij elk benzinestation ermee kunt tanken, terwijl dat met een merkgebonden pas alleen bij dat merk kan. Daarnaast kun je een universele tankpas ook vaak gebruik maken van andere diensten, zoals een wasstraat of parkeergarage.

Eenvoudig inzicht in de brandstofkosten

Als eigenaar van een middelgroot bedrijf wil je ook graag inzicht in de brandstofkosten van je personeel en met een tankpas heb je die direct. Je kunt zien door wie, waar en voor hoeveel brandstof er is gekocht door elke werknemer met een tankpas. Op die manier kun je kijken of je personeel niet altijd bij de duurste tankstations en kun je hier zelfs invloed op uitoefenen door een limiet in te stellen, zodat het personeel alleen goedkope benzine kan aanschaffen. Je houdt dus totale controle en je kunt bijsturen indien nodig.

Nog even de voordelen van een MKB tankpas op een rij

  • geen rondslingerende bonnetjes
  • overzicht van de brandstof uitgaven
  • maandelijks overzichtsfactuur
  • automatische digitale verzending naar je Exact Online boekhouding
  • met één druk op de knop je facturen inboeken
  • bespaar jezelf en/of de boekhouder tijd
0