Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waar moet je aan denken als je een gezinsboot koopt?

Posted on

Low-budget familieboten worden steeds populairder en waarom niet? Ze bieden een gezonde, leuke ervaring voor het hele gezin met een beetje avontuur! Voordat je een boot koopt, moet je natuurlijk een aantal dingen weten om het perfecte model voor jou en je gezin te kiezen. Ga je voor een consolebootje, of heb je behoefte aan net iets meer? Hier is alles wat je moet weten voordat je een gezinsboot koopt.

De grootte van de boot

Of moeten we zeggen: de grootte van je gezin! Want dat is waar het hier echt om gaat. Elke kleine boot is perfect geschikt voor een gezin van 4 personen, maar als je wat extra ruimte nodig hebt, raden we je ten zeerste aan om een ​​grotere te nemen. Zo zijn er brig ribs in verschillende maten verkrijgbaar.

Het aantal zitplaatsen is echter niet het enige waar je rekening mee moet houden. Als je van plan bent veel te gaan vissen, is het altijd beter om een ​​grotere ruimte te hebben voor uitrusting en hengels. Het komt erop neer dat het vaak beter is om een ​​beetje grotere boot te nemen dan je misschien nodig denkt te hebben.

Hoeveel kost de boot?

Kleine boten voor 4-5 personen zijn voor iedereen betaalbaar en de prijzen variëren voor boot zelf en benodigde uitrusting. Dat omvat alles wat je nodig hebt om jouw gezin mee te nemen op een meer-, kanaal- of riviertocht. Het lijkt veel op het kopen van een nieuwe auto, afhankelijk van het budget kun je wat extra uitrusting kopen om de boot luxer en leuker te maken om mee te varen.

Optionele uitrusting

Als je een muziekliefhebber bent, wat zou je zeggen van wat leuke gadgets zoals een radio met een cd/mp3-speler? Of misschien wil je dat jouw boot er anders uitziet: er is vaak een optie om plastic boot zijkanten en bedieningspaneel te verwisselen voor leerachtig materiaal. Als je van plan bent om je oudere mensen mee te nemen, is het misschien een goed idee om comfortabelere, verstelbare stoelen en een opvouwbare tafel te kiezen. Misschien een goed idee om ook extra veiligheidshandvatten te kiezen!

Onderhoudskosten

Net als bij elk voertuig hebben boten onderhoud nodig en de kosten hangen grotendeels af van het type boot. Het goede is dat moderne boten grotendeels van plastic en roestvrij staal zijn gemaakt, dus ze hebben geen professioneel onderhoud nodig als ze niet beschadigd zijn.

De jaarlijkse onderhoudskosten voor grotere boten en motorboten bedragen gewoonlijk ongeveer 10% van de prijs van de boot, maar met de kleinere boten zou het zelfs nog lager moeten zijn. Het is duidelijk dat de kosten zullen stijgen met elk stuk optionele uitrusting dat specifiek onderhoud nodig heeft… en hoe ouder de boot wordt.

Waar moet je precies voor zorgen?

  • De romp (bodem) en boven zijden van de boot
  • Elektrische systemen, batterij (als je die hebt)
  • Bewegende delen (zoals roer)
  • Bekleding (als je die hebt)
  • Motor (als je die hebt)

Heb ik een vaarbewijs en registratie nodig voor de boot?

Goed nieuws! Voor kleinere boten is geen vaarbewijs en geen registratie nodig in Nederland en andere grote EU landen. Je hoeft alleen een vaarbewijs te hebben voor boten die langer zijn dan 15 meter of motorboten met een snelheid van meer dan 20 km/u. Al het andere is legaal te gebruiken zonder speciaal vaarbewijs!

0