Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Tafelslijpmachine kopen, waar moet je op letten?

Een tafelslijpmachine is een belangrijk gereedschap voor elke klusser. De belangrijkste functie van tafelslijpmachines is om andere gereedschappen in topconditie te houden. Dit wordt voornamelijk gedaan door deze ermee scherp te houden. De reden dat dit zo belangrijk is, is dat een scherp mes een stuk veiliger is dan een bot mes. Ook zal een scherp mes het werk consistenter doen. Daarom is het belangrijk om een ​​manier te hebben om messen te slijpen wanneer dat nodig is.

Je denkt misschien dat je net zo goed nieuwe messen kunt kopen als de oude bot worden, maar dat is geldverspilling. Hiervoor is het een investering die zichzelf snel terugbetaalt. Tijd dus om te kijken waar je op moet letten als je een tafelslijpmachine kopen gaat! Lees je mee?

De onderdelen van een tafelslijpmachine

Een tafelslijpmachine is niet zomaar een slijpschijf. Het wordt geleverd met een aantal extra onderdelen. Als je het onderzoek naar de bankslijpmachine hebt gedaan, weet je misschien dat elk van die onderdelen verschillende functies heeft en hieronder gaan we daar op in.

De motor

De motor is het middelste gedeelte van een tafelslijpmachine. Het toerental van de motor bepaalt welk soort werk de machine kan uitvoeren. Gemiddeld kan de snelheid van een bankslijpmachine 3000-3600 rpm (omwentelingen per minuut) maken. Hoe hoger de snelheid van de motor, hoe sneller je je klus kunt doen.

Slijpstenen

De grootte, het materiaal en de textuur van het slijpwiel bepalen de functie van een tafelslijpmachine. Een dergelijke machine heeft meestal twee verschillende wielen: een grof wiel, dat wordt gebruikt voor het uitvoeren van het zware werk, en een fijn wiel, dat wordt gebruikt voor polijsten of glanzen. 

Oogbescherming en wielbeschermer

Een zogenaamd ‘eyeshield’ beschermt je ogen tegen wegvliegende stukken van het voorwerp dat je aan het slijpen bent. Een wielbeschermer beschermt je tegen vonken die ontstaan ​​door wrijving en hitte. 75% van het wiel moet worden afgedekt door een wielbeschermer. Je mag in geen geval een tafelslijpmachine gebruiken zonder wielbeschermer.

Gereedschaps steun

De gereedschaps steun is een platform waarop je je gereedschap laat rusten wanneer je het bewerkt. Consistentie van druk en richting is noodzakelijk tijdens het werken met een tafelslijpmachine. Deze gereedschaps steun zorgt voor een uitgebalanceerde druk.

Of je nu een bankslijpmachine gebruikt voor het maken van meubels of industrieel werk, er zijn enkele tips die je altijd moet volgen. Hier zijn enkele cruciale stappen die je moet handhaven tijdens het gebruik van de tafelslijpmachine.

Houd een emmer water in de buurt

Wanneer je een metaal zoals staal slijpt met een tafelslijpmachine, wordt het metaal extreem heet. De hitte kan de rand van het gereedschap beschadigen of vervormen. Om het regelmatig af te koelen, moet je het in water dompelen. De beste manier om rand vervorming te voorkomen, is door het gereedschap slechts enkele seconden tegen de slijpmachine te houden en het vervolgens in water te dompelen.

Gebruik een tang bij het slijpen van kleine voorwerpen

Het slijpen van kleine voorwerpen kan gevaarlijk zijn als je je hand te dicht bij de slijpschijf houdt. Terwijl je kleine voorwerpen zoals een bout of schroef vormt, houd je deze vast met een tang.

Een bankslijpmachine gebruiken

Voor iemand die nog nooit een dergelijk apparaat heeft gebruikt, lijkt een tafelslijpmachine misschien een frustrerende machine om mee om te gaan. Hoewel het concept van het vasthouden van een object dicht bij een bewegend wiel eenvoudig lijkt, heb je nauwkeurige controle nodig als je de vaardigheid van het gebruik van een tafelslijpmachine onder de knie wilt krijgen. Anders krijg je een ongelijke rand van het object dat je probeert te vormen. Neem alle voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van handschoenen en een veiligheidsbril, voordat je gaat experimenteren met jouw vaardigheden!

0