Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Met de camper op vakantie in Scandinavië

Voor de meeste van ons zijn de vakanties dit jaar iets anders gelopen dan gepland. Velen zijn in eigen land gebleven door alle Corona perikelen en anderen hebben de vakantie dit jaar helemaal afgezegd. We zien echter dat de verhuur, en verkoop, van campers is gestegen. Met een camper kun je namelijk helemaal doen wat je zelf wil en hoef je in verband met Corona geen risico’s te lopen en Scandinavië is een populaire bestemming omdat het daar minder toeristisch is, en héél groot. Eerder bespraken we op mannenenzo.nl al een surftrip in het uiterste zuiden van Europa, nu een camperreis door het fraaie noorden, waar het Scandinavische landschap een avontuurlijke manier biedt om te genieten van veel vrijheid.

met de camper op vakantie in scandinavie

Met de camper door Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland

Scandinavië is de verzamelnaam voor het prachtig gebied in Noord-Europa, bestaande uit Denemarken, Zweden en Noorwegen, maar IJsland en Finland kunnen hier ook onder beschouwd worden. Voor een vakantie met de camper naar Scandinavië wordt IJsland buiten beschouwing gelaten, omdat je daar niet makkelijk met de camper kunt komen. Met de camper kun je erg goed rondtrekken door Scandinavië en er valt enorm veel te zien en te beleven. Beschik je zelf niet over een camper, dan heb je tegenwoordig tal van bedrijven waar je die één kunt huren. Van luxe, moderne campers met alles erop en eraan, tot oude Volkswagen busjes met alleen de praktische dingen ‘aan boord.’

Denemarken

Als je met de camper door Scandinavië reist is het een must om een bezoek te brengen aan Denemarken. Je kunt hier genieten van de natuur, de fraaie omgeving, typische Deense gebruiken en de Deense cultuur. Dankzij de mogelijkheden van een camper is een vakantie met de camper naar Denemarken de ideale manier om het land te ervaren. 

Het is heerlijk om met de camper rond te rijden door Denemarken. Houd daarbij wel rekening met een aantal waarden en regels die gelden voor campers in het land. Denen zijn heel zuinig op hun land en daarom is het er overal erg netjes. Houd als toerist van het land hier ook rekening mee. Het is verboden om vrij te kamperen. Op bijna alle Deense campings is er de gelegenheid om met de camper te overnachten. Voor de Deense campings heb je een campingpas nodig. Deze is verkrijgbaar bij elke camping en kun je gebruiken op alle campings in Denemarken.

Parkeren en verkeersregels in Denemarken

Een camper kun je op alle parkeerplaatsen in Denemarken parkeren, tenzij borden dit anders aangeven. Er zijn speciaal aangewezen plaatsen voor campers om tegen betaling te parkeren in de stad, alsook in sommige dorpen. De plaatselijke VVV kan je meer vertellen indien gewenst. Er is een aangegeven inhaalverbod van toepassing voor grote voertuigen op snelwegen, wat dus ook geldt voor campers. Tevens is het gebruik van dimlicht overdag verplicht. Houd er rekening mee dat eventuele boetes ter plekke betaald moeten worden.

Zweden

Een bezoek aan Zweden kan zeker niet ontbreken aan een camperreis door Scandinavië. Zweden staat bekend om zijn mooie natuur met bossen, bergen en meren. Ook zijn er bijzondere dieren en prachtige steden te vinden. Een camper is de ideale manier om dit prachtige land te verkennen, dit omdat de wegen heel rustig zijn en je kilometers met de camper kunt rijden zonder een tegenligger tegen te komen. Je kunt Zweden met de camper bereiken via de brug die Kopenhagen met Malmö verbindt of je kiest ervoor om met de veerverbinding te gaan. Op de meeste plekken heb je geen tolwegen. Wil je niet tegen verrassingen aanlopen, bekijk dan hier het Zweedse Tolsysteem.

In Zweden geldt het zogenaamde ‘allemansrecht’, dit houdt in dat je bijna overal maximaal 24 uur kan gaan staan met je camper. Ook wild kamperen is dus toegestaan, mits je geen rommel achterlaat, maar dat spreekt voor zich. Lees hier meer over het allemansrecht. Je kunt de nacht natuurlijk ook op een Zweedse camping doorbrengen. Op alle campings heb je een Europese Camping Keycard nodig. Deze kun je online of bij de camping zelf kopen.

met de camper naar scandinavie

Met de camper naar Finland

Ga je op rondreis door Scandinavië, dan slaan veel mensen Noorwegen over, maar brengen dan een bezoek aan Finland. Finland is rijk aan prachtige meren en vele sauna’s. Daarnaast zijn de ongerepte bossen met beren en wolven zeker de moeite waard om te bekijken. Ook in Finland geldt het allemansrecht, ook hier kan dat overal zo lang het land geen schade ondervindt. Wil je langer je camper parkeren dan heb je toestemming nodig van de landeigenaar. Je kunt natuurlijk ook op een van de Finse campings overnachten. Je krijgt vaak een ruime kampeerplaats en betaalt over het algemeen weinig.

Verschillende routes naar Finland

Finland is via meerdere routes te bereiken, maar ben er van bewust dat het een lange reis is. Je kunt ervoor kiezen om via Zweden en Denemarken naar Finland te reizen. Dit is de meest gebruikte route. Daarnaast kan je ook kiezen om het grootste deel van de reis per boot af te leggen. De boten vertrekken vanuit Rostock (Duitsland). Er zijn meerdere organisaties die boten naar Helsinki varen, soms moeten de boten ook nog aanmeren in Tallinn in Estland. Deze boottocht duurt tussen de 24 en 40 uur. Deze manier is echter wel aan te raden. Het reizen per boot is zeer comfortabel en je hoeft je niet te vervelen, vaak zijn er allerlei mogelijkheden om je te vermaken. Voor deze overtocht is het nodig om van tevoren te reserveren.

Het wegennet in Finland is goed. In de winter (tussen de periode november en maart) zijn winterbanden verplicht. Let op: snelheidsovertredingen worden in Finland zwaar beboet. Wanneer je met een camper door Finland reist dan is een landensticker verplicht. Ook is het verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje mee te hebben.

0