Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Surfen in Zuid Portugal

Posted on

De Algarve is niet alleen de warmste provincie van Portugal, het is ook nog eens een gebied waar je eigenlijk het hele jaar door golven kunt vinden. Je hebt hier in het zuiden van Portugal zowel een zuid- als een westkust, waardoor het een van de meest consistente surfbestemmingen in Europa is. Vooral in de zomer worden de vele stranden en baaitjes bezocht door surfers van allerlei niveaus. Een ander groot voordeel is dat de oceaan hier niet veel te maken heeft met de koude stromen zoals in het noorden van Portugal, waardoor het water in het zuiden een stuk warmer is. De luchttemperatuur is aangenaam, ook in de herfst en winter, en omdat je in die periode overal met je camper mag overnachten trekken veel surfers vanaf september zuidwaarts om te overwinteren.

Surfen in Zuid Portugal in de omgeving van Faro

De meeste mensen die de Algarve bezoeken, doen dit echter met het vliegtuig en vliegen dan op de hoofdstad van de zuidelijke provincie, Faro. Will je niet veel verder gaan? Geen probleem, aan de oostkant van deze hoofdstad liggen kilometers lange zonnige zandstranden, waar je altijd wel een rustig plekje kunt vinden. Sowieso is het aan te bevelen om op zoek te gaan, want je komt in de mooiste baaien terecht. Will je echter gaan surfen, of dit leren, dan kun je beter westwaarts trekken, richting de golven en de vele surfscholen die zich hier bevinden.

Einde van de wereld

Aan deze kant is de kust iets wilder en hoe meer je naar het westen rijdt, hoe rotsachtiger de kustlijn wordt, gelukkig kun je ook hier genoeg mooie stranden vinden. Aangezien het een surfersparadijs is, zullen sommige stranden echter behoorlijk druk kunnen zijn, vooral in de zomer. Rijd je echter verder, richting het westen, en ga je bij Sagres (‚het einde van de wereld’) de hoek om dan heb je de hele westkust voor je, waar je makkelijker rustigere plekken kunt vinden. De reden hiervoor? Deze kustlijn is veel grilliger en de golven zijn vaak een stuk hoger. Mochten deze nou te hoog zijn, dan kun je altijd weer terug naar de zuidkust, want daar is het altijd rustiger. En hier hebben we dan ook meteen het grote voordeel van de Algarve te pakken: er is voor ieder wat wils. De zuidkust heeft meestal rustige golven, terwijl de westkust wat wilder is. Wordt het hier te wild, dan kun je in het zuiden weer een rustige spot gaan zoeken. De scherpe hoek van de Algarve zorgt er namelijk voor dat de golven hun ergste kracht hebben verloren tegen de tijd dat ze de zuidkust van Portugal bereiken. Ideaal dus voor beginners en semi-gevorderden op een grote dag aan de westkust. 

De westkust van de Algarve

Een hele mooie spot aan de westkust is Arrifana. Dit dorp ligt tussen de rotsen en heeft een prachtig uitzicht op zee. Arrifana is eigenlijk een grote baai met daarin veel golven. Niet voor niets dat er hier een ruime keuze aan AirBnb’s is en ook aan surfscholen, vooral in de zomer. Als in het najaar de noordelijke winden begint te blazen, ligt de baai iets beschutter dan de meeste spots aan de zuidwestkust. 

Een van de lekkerste spots aan de westkust is echter Praia Amado, vlakbij Carrapateira. Ook deze spot is vrij beschut en kent, mede doordat je hier met je camper goed kunt staan, een erg relaxte sfeer. Je ziet hier dan ook campers met kentekens vanuit heel Europa. Ook hier zijn vaak surfscholen actief, omdat de golven redelijk kalm zijn in deze baai.
Een plek die elke Portugees je in aan de westkust zal aanraden is Odeceixe, omdat zowel het dorp als het strand weergaloos mooi zijn. Als de golven hier goed lopen, wil je nooit meer ergens anders heen.

De Zuidkust

Een mooi strand om eventueel te kamperen aan de zuidkust is Boca del Rio. Rustig en in de herfst en winter bijna altijd golfzeker. Ook Praia da Luz aan de zuidkust is erg mooi om te bezoeken. De plek heeft een tropisch gevoel door de palmbomen die langs het strand staan. De vele winkeltjes en restaurants langs de boulevard trekken ook andere toeristen dan surfers. Een laatste spot aan de zuidkust die we willen behandelen is Zavial. Hier vind je maar 1 restaurant, waardoor de plek vooral wordt bezocht door surfers en het een behoorlijke hippesfeer heeft. Als je je in deze baai aan de rechterkant houdt en bij de rotsen gaat liggen, kun je rustig met de andere surfers je golf afwachten. 

Zorg voor eigen vervoer bij jouw surftrip naar Zuid Portugal

Je kunt het hele jaar surfen in de Algarve, maar vanaf de herfst tot en met de lente is eigenlijk de beste periode. Dan staan er namelijk niet alleen de meeste golven, maar is het minder druk en je kunt je camper overal neerzetten. Er zijn ontelbare surfspots te vinden in de Algarve en allemaal op een steenworp afstand van elkaar. Elke plek heeft zijn eigen karakter en naar gelang je niveau kun je daar je surfspot op afstellen. Belangrijkste tip als je gaat surfen in de Algarve is dan ook: zorg dat je vervoer hebt, zodat je op zoek kunt naar de beste plek voor jou. En wil je het ultieme surf gevoel beleven, huur dan een camper en slaap op de mooiste plekjes van Europa.

0