Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Max Verstappen, het verhaal onder de helm

Posted on

maxverstappenToen Max Verstappen begin 2009 samen met zijn vader Jos aanschoof in het tv-programma Holland Sport was hij nog een basisscholier van elf jaar. Max vertelt dat hij al vanaf jonge leeftijd, met de hulp van zijn vader, fanatiek kart. Het talent van Max was toen al duidelijk, aangezien hij vrijwel elke kartwedstrijd won. Dat hij reeds zeven jaar later zijn eerste race in de Formule 1 zou winnen, had toen echter nog niemand durven voorspellen.

Beginjaren van Max Verstappen

Dat Max in het autoracen zou belanden, was geen grote verrassing aangezien zijn vader Jos ook al Formule 1-coureur was. Jos leek in zijn debuutjaar in de Formule 1 eveneens een groot talent, met bronzen medailles bij de GP van Hongarije en de GP van België, maar later in zijn carrière eindigde Jos het merendeel van zijn Formule 1-races in de grindbak. Toen Jos in 2003 zijn laatste Formule 1-seizoen reed, was Max zes jaar en al meer dan een jaar fanatiek aan het karten. Vanaf zijn zevende kartte Max ook competitief. In zijn debuutjaar werd de in Hasselt (België) geboren Max direct Belgisch kampioen in de zogeheten ‘Miniklasse’. Ook in de vier volgende jaren werd Max steeds kampioen in zijn jeugdklasse, meerdere keren zelfs door alle kartraces te winnen.

Begin in Formulewagens

Het hoogtepunt in zijn kartcarrière behaalde Max in 2013 toen hij verschillende kartkampioenschappen won, waaronder de KZ-klasse waarbij in karts met een handbediende versnellingsbak wordt gereden. In dit jaar reed Max ook voor het eerst in een Formulewagen, nadat Team Motopark hem uitnodigde voor een testdebuut in de Formule 3. Zijn échte debuut maakte Max echter voor Van Amersfoort Racing. In het Europees Kampioenschap van de Formule 3 maakte Max indruk door zes races op rij te winnen.

Overstap naar Red Bull

In 2015 was het dan eindelijk zover: Max maakte op zeventienjarige leeftijd zijn Formule 1-debuut. Namens Scuderia Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull, reed hij de GP van Australië. Door motorproblemen kon Max de race echter niet afronden. Reeds in het volgende Formule 1-seizoen werd Max naar het hoofdteam van Red Bull Racing gehaald. In de debuutrace voor zijn nieuwe team presteerde Max Verstappen direct het voor onmogelijk geachte: hij won als eerste Nederlander ooit een Formule 1-race. Verscheidene indrukwekkende Formule 1-races verder vraagt menig raceliefhebber zich inmiddels hardop af of Max wellicht het grootste racetalent ooit is.

0