Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Klimmen en boulderen, de nieuwe rage voor sportieve mannen

Posted on

Er is een nieuwe rage voor sportieve mannen. Naast klimmen, slaan steeds meer mannen aan het boulderen. Maar wat is boulderen? En waarin verschilt dit van het veel bekendere klimmen? Wij leggen het je uit!

Boulderen de nieuwe rage?boulder

De meeste mannen hebben weleens van klimmen gehoord en het wellicht zelf ook een keertje geprobeerd. Je wordt gezekerd aan een touw en kunt verschillende klimroutes klimmen tussen de 7 tot maar liefst 21 meter hoog. Je doet dit altijd met minstens 2 personen. De ene klimt en de andere zekert. Dit kan je uiteraard afwisselen. Boulderen doe je anders. Maar wat is boulderen dan? Een van de belangrijkste verschillen met klimmen is dat je bij boulderen niet gezekerd bent. Je doet dit zonder touw. Het is daardoor te gevaarlijk om klimroutes van tot wel 21 meter hoog te klimmen. In plaats daarvan klim je korte klimroutes van ongeveer 4 meter. Deze klimroutes worden boulders genoemd, wat de naam ‘boulderen’ verklaart. Als je klaar bent met klimmen, laat je je vallen op dikke matten onder het klimparcours.

Extra uitdaging

Klimmen en boulderen zijn beiden uitdagend, maar bij boulderen wordt een extra spelelement toegevoegd. Het zijn als het ware klimpuzzels die je alleen kunt oplossen door voldoende kracht, maar ook een juiste techniek, inzicht en goed denkwerk. Bovendien is boulderen als het ware fitness waarbij je geen gewichten gebruikt, maar kracht traint met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Het feit dat je er daarnaast goed bij moet nadenken en puzzelen, maakt het een heel aantrekkelijk alternatief voor een bezoekje aan de sportschool.

Boulderen is toegankelijk voor iedereen

Bij klimmen heb je een klimpartner, -gordel en (in sommige gevallen) een klimdiploma nodig. Boulderen is veel toegankelijker. Je kunt dit ook gewoon in je eentje doen. Al is het natuurlijk wel zo gezellig om het eens samen met vrienden te proberen. Ook als beginner kan je meteen lekker meedoen. Trek je sportschoenen aan en begin met klimmen op een van de boulders. Of boulderen de nieuwe rage is en ook een succes blijft, is nog eventjes afwachten. Steeds meer klimcentra hebben tegenwoordig ook een boulderhal. Het lijkt er dan ook op dat boulderen een blijvend onderdeel van de klimsport is. Wil je het zelf eens proberen? Kijk dan waar je bij jou in de buurt kunt klimmen en boulderen!

0