Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe helpt vitamine E met sporten

Posted on

Voldoende bewegen is belangrijk om je lichaam in goede conditie te houden en is het een goede manier om af te vallen. Maar om goed te kunnen sporten is het van belang dat je naast goede rust ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Vitamine E heeft daar een belangrijke rol bij.

Wat is de functie?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die helpt bij het in stand houden van (spier)weefsels. Daarbij is deze vitamine een antioxidant, het beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen.

Sport

Je gebruikt diverse spieren wanneer je sport. Welke groep is afhankelijk van het type sport. Daarbij vindt verbranding plaats in je lichaam waardoor je afvalt. Maar vaak wordt daarbij niet alleen vet afgebroken, ook kan er, als je te intens sport, spierweefsel worden afgebroken. Voor een goed herstel en spierbehoud heb je genoeg Vitamine E nodig, dit voorkomt ook spierzwakte.

Bronnen

Je hebt ongeveer 15mg Vitamine E nodig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Je hebt veel diverse bronnen tot je beschikking hiervoor. De belangrijkste hiervan zijn: zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, zalm, advocado en zo zijn er nog meerdere vlees-, vis-, groente- en fruitsoorten die de vitaminevoorraad aanvullen. Een andere mogelijkheid om voldoende binnen te krijgen is door middel van supplementen. Hierbij zie je altijd hoeveel % deze aanvullen. Zo ben je verzekerd van een goede dagelijkse inname. Maar omdat de vitamine zeer veelvoudig voorkomt in het dagelijkse voedsel, is de kans gering dat je supplementen nodig zult hebben.

Risico’s

Een tekort aan vitamine E kan zorgen voor spierafbraak, verminderd zicht en je bent sneller vatbaar voor ziektes. Een teveel aan vitamine E zal in theorie voor een opstapeling in het spierweefsel zorgen, wat mogelijk processen kan beïnvloeden. Echter is het effect nauwelijk merkbaar. Daarbij wordt als veilige grens een maximum van 300mg aangehouden, er is dus geen reden om voorzichtig te zijn met de inname.

0