Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Het verschil tussen bourbon en whisky

Posted on

Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord: alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon. Als je een whisky- (en vooral bourbon) drinker bent, moet je weten wat dat betekent.

Whisky is per definitie een gedistilleerde drank die wordt gedistilleerd uit gefermenteerde graanbrij. Deze graanvariëteiten omvatten tarwe, rogge, gerst en maïs en worden vervolgens gerijpt in houten vaten. Whisky wordt over de hele wereld gemaakt en er zijn veel populaire stijlen, waaronder Schotse whisky, Ierse whisky en Amerikaanse whisky. De populairste vorm van Amerikaanse whisky is bourbon, die zijn eigen specifieke definitie heeft.

Bourbon moet in Amerika worden geproduceerd en gemaakt van 51 procent maïs, en whisky niet. Bourbon moet ook worden opgeslagen in nieuwe verkoolde eikenhouten vaten, terwijl whiskyvaten wel eiken moeten zijn, maar niet nieuw of verkoold. Ten slotte, om bourbon te worden genoemd, moet de vloeistof worden gedestilleerd tot niet meer dan 160 proof en bij 125 in het vat gaan.”Voor andere whisky’s moet de vloeistof worden gedestilleerd tot niet meer dan 190 proof. 

Bottle in Bond act

Bourbon-regels zijn streng omdat in de 19e eeuw distilleerders veel tijd besteedden aan het vervalsen, verdunnen en knoeien met hun whisky’s. Ten slotte hebben ze een aantal normen vastgesteld met de Bottle in Bond Act van 1897. In wezen vereist de wet dat het het product is van één destillatie seizoen en één distilleerder bij één distilleerderij. Het moet niet minder dan 4 jaar worden gebotteld en opgeslagen. 

Bourbon is een iconische Amerikaanse ontdekking, maar er werd niet altijd zo hoogstaand over gedacht. In het begin tot het midden van de 20e eeuw werd bourbon beschouwd als een mindere drank. Het was goedkoop, bitter en erg slecht. Het is echt opmerkelijk om te zien wat deze industrie uiteindelijk is geworden. 

Het verschil tussen whisky en bourbon

Wat maakt een Bourbon: 

– Moet gemaakt zijn in de Verenigde Staten.

– Moet 51% maïs bevatten.

– Moet worden gerijpt in nieuwe eiken verkoolde vaten.

– Moet worden gedestilleerd tot niet meer dan 160 proof en bij 125 proof in het vat worden ingevoerd.

– Moet worden gebotteld op niet minder dan 80 proof.

– Mag geen toegevoegde smaak-, kleur- of andere toevoegingen bevatten.

0