Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De opkomst van elektrische motoren: wat moet je weten?

Posted on

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun traditionele voertuig in te wisselen voor een elektrisch alternatief en dat is ook zo voor motorliefhebbers. Elektrische motoren zijn in opkomst! Voor je een elektrische motor aanschaft, wil je natuurlijk graag weten wat de voordelen en nadelen ervan zijn. Hieronder lees je meer.

voordelen van elektrische motoren

De voordelen van elektrische motoren

Elektrische motoren brengen enkele interessante voordelen met zich mee, zoals je hieronder leest:

1. Goed voor het milieu

Ten eerste is een elektrische motor erg goed voor het milieu, gewoon al omdat zo’n voertuig geen CO2 uitstoot. Daarbij heb je voor een elektrisch model geen fossiele brandstoffen nodig, wat de natuur ook een handje helpt. De kers op de taart? Duurzame batterijen in je motor zijn een stuk beter voor het milieu.

2. Meer vermogen

Als je een motorrijtuig zoekt met een hoger vermogen dan een gewoon model op brandstof, dan doe je met een elektrische motor een slimme zet. Zo’n motor beschikt immers over een 100% directe koppel, waardoor je gemakkelijker versnelt. De levering van de koppel is wat we lineair noemen, wat betekent dat er geen vertragingen in zitten en je ook niet dat typische ‘golfgevoel’ krijgt van een motorfiets op een fossiele brandstof.

3. Bijna geen onderhoud nodig

Elektrische motoren beschikken over één bewegend onderdeel, wat betekent dat je geen onderhoud moet doen aan:

  • bougies
  • luchtfilters
  • kettingen
  • tandwielen
  • distributieriemen

Ook je koppeling of versnellingsbak heeft geen extra aandacht nodig. Laat wel regelmatig de banden en remblokken onderhouden en check af en toe je remvloeistof. Nog een voordeel: een groot stuk van het remmen wordt door de elektromotor zelf gedaan, waardoor je remschijven minder snel verslijten en je minder vaak olie moet verversen.

4. Geruisloos rijden

Elektrische motoren produceren nauwelijks geluid en dat maakt ze een goede oplossing voor wie ook ’s avonds wil optrekken zonder de buren te storen. Natuurliefhebbers en zij die in een drukke stadszone wonen, zijn over het algemeen erg te spreken over dergelijke motoren. Heb je toch liever een motorvoertuig dat bromt als een echte? Dan kan je altijd kunstmatig geluid laten toevoegen.

voordelen van een elektrische motor

De nadelen van elektrische motoren

Hoe interessant een elektrische motor ook mag zijn, je houdt best rekening met onderstaande struikelblokken:

1. Een stille motor

Het is een voordeel, maar ook een nadeel, want een geruisloze motor is niet bepaald veilig. Voetgangers en andere chauffeurs horen dergelijke voertuigen minder snel komen, wat de kans op een botsing drastisch verhoogt.

2. Je moet regelmatig opladen

Zoals dat bij alle elektrische voertuigen het geval is, moet je ook een elektrische motor regelmatig opladen aan een laadpaal. Zeker als jouw model een relatief lagere actieradius heeft.

3. Een hoge prijs

Op dit moment kosten elektrische motoren nog een pak meer dan traditionele modellen, van 10.000 tot wel 35.000 euro. Als je niet al te veel budget over hebt, stel je je aankoop dus misschien beter nog even uit.

0