Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wordt ons immuunsysteem aangetast door social distancing en handen wassen?

Posted on

Bij de geboorte is ons immuunsysteem naïef en dit systeem leert pas met infecties om te gaan als het in aanraking komt met virussen en bacteriën. Deze prikkelen ons lijf en zorgt dat we een ‚volwassen immuunsysteem’ ontwikkelen. Dit is dan ook de reden dat we als kinderen in contact moeten komen met deze virussen en bacteriën. Zij maken ons lijf sterk en zorgen voor een natuurlijk afweersysteem.

Bewapenen

Uiteraard moet dit niets levensbedreigends zijn, maar ze zijn noodzakelijk omdat ze ons sterker maken. Als wij later in ons leven dezelfde virussen en bacteriën tegenkomen, zal ons lijf die herkennen en zijn we er tegen bewapend. Het immuunsysteem zal hier op reageren en ons beschermen. 

Antistoffen

Bepaalde virussen hoef je zelfs maar één keer in je leven tegen te komen om levenslange immuniteit hiertegen op te bouwen, zoals bijvoorbeeld het mazelenvirus. De antistoffen die je lijf hier tegen aanmaakt blijven de rest van je leven in je lichaam aanwezig. Als je dan nog een keer met dat virus in aanraking komt, zul je dat niet eens merken.

Je jeugd

Dit komt er dus op neer dat de basis van ons immuunsysteem wordt gelegd in onze jeugd, dit is ook de tijd dat we met veel bacteriën en virussen in aanraking komen door school, spel en vriendjes en vriendinnetjes. Dat wil echter niet zeggen dat ons lichaam daarna niets meer bijleert. Eigenlijk wordt ons lijf ons hele leven getraind en met hoe meer microben we in aanraking komen, hoe meer ons immuunsysteem daarvan leert.

corona virus test

Iedereen ervaart een virus anders

Ook op latere leeftijd moeten we dus deze bacteriën en virussen tegenkomen, zodat ons immuunsysteem up-to-date blijft. Let echter op, want dit wil niet zeggen dat we hier ook echt sterker van worden. Iedereen ervaart een virus namelijk anders, waar de een van hetzelfde virus niets merkt, kan de ander totaal gevloerd worden en een heel traject in moeten om weer beter te worden. Hier valt niets aan te doen, de een heeft een sterker immuunsysteem dan de ander, waardoor er geen algemeenheden zijn.

Immuniteit werkt of werkt niet

Sommige mensen zijn bang dat de huidige situatie niet goed is voor onze afweer, omdat iedereen veel meer met hygiëne bezig is en daardoor schoner is. Hierdoor krijgen we deze periode misschien minder virussen en bacteriën binnen, maar daardoor stopt ons immuunsysteem echt niet met werken en zo’n korte periode zal er ook geen effect op hebben. Het systeem werkt, of het werkt niet.

‚Boosten’

Mensen die bang zijn dat onze afweer minder wordt door huisisolatie, proberen deze te ‚boosten’ door bepaalde vitamines te nemen. Uit onderzoek is echter gebleken dat vitamine C en D bijvoorbeeld zorgen voor een schijnveiligheid, omdat deze eigenlijk geen invloed hebben op ons immuunsysteem, terwijl mensen vaak denken dat dat wel zo is. Je moet namelijk echt enorme hoeveelheden van bijvoorbeeld vitamine C binnenkrijgen om een effect te hebben op je immuniteit. We hebben het dan over enkele grammen vitamine C per dag, wat echt heel veel is. Ter vergelijking: in één sinaasappel zit ongeveer 50 milligram vitamine C. Dat wil zeggen dat je dus 20 van die sinaasappels moet eten om 1 gram binnen te krijgen.

Onderdeel van de maatschappij

Wie dus hele schalen sinaasappels naar binnen werkt en zo hoopt zijn of haar immuunsysteem te versterken, komt bedrogen uit. Veel beter kunnen we ons houden aan de afspraken die op het moment over de hele wereld gelden: zorg voor een goede hygiëne door regelmatig je handen te wassen en houdt afstand. Dit is eigenlijk de enige manier om jezelf te beschermen en volgens veel wetenschappers moeten we hier aan gaan wennen, omdat het Coronavirus vanaf nu waarschijnlijk onderdeel van de maatschappij gaat worden.

Levenslang immuun?

Eerder gaven we het voorbeeld van het mazelenvirus, waarbij je na een ontmoeting voor de rest van je leven immuun bent. Helaas geldt dit niet voor influenza- en coronavirussen, zij leveren geen levenslange immuniteit op. Dit komt omdat dit soort virussen geregeld muteren en ons lijf dan weer opnieuw immuniteit moet opbouwen. Daarom moet je dit soort virussen regelmatig tegenkomen. Niemand weet nog hoe lang je immuun blijft nadat je het huidige coronavirus hebt gehad. Veel wetenschappers denken één tot twee jaar, maar daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan om het zeker te weten.

immuun systeem aangetast door social distancing

Herhaaldelijk geïnfecteerd

Niemand verwacht dat het huidige virus snel zal uitdoven en hierdoor zullen we de komende jaren dus herhaaldelijk geïnfecteerd worden. Dit klinkt spannender dan het is, de verwachting is namelijk dat de heftigheid van de infectie af zal nemen. Dit is gebaseerd op informatie die beschikbaar is over eerdere uitbraken van coronavirussen. Zo was er een variant die tussen 1890 en 1900 uitbrak die ook zorgde voor een wereldwijde epidemie, waarbij slachtoffers last hadden van ernstige luchtweginfecties. Dat virus bestaat nog steeds, maar waarbij meer dan een eeuw geleden de mens daar nog erg ziek van wordt, veroorzaakt het nu niet meer dan een simpele verkoudheid. Dat zou in de toekomst met het huidige coronavirus ook wel eens kunnen gebeuren. Helaas zijn we daar nog niet en zullen we ons moeten houden aan social distancing en een goede hygiëne. Uiteraard zorgt een goede conditie er wel voor dat je lijf het virus beter aan kan,wil je fit blijven ondanks dat de sportscholen dicht zijn, lees dan deze tips.

0