Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Is Giardia overdraagbaar op mensen?

Posted on

Wist je dat 20 procent van de dieren Giardia bij zich draagt? Dit hoeven niet per se alleen honden te zijn, maar ook konijnen en kalveren. Het is een feit dat dieren Giardia over kunnen brengen op de mens. Het nare aan deze ziekte, is dat we het als mensen niet kunnen zien. Het is daarom essentieel om de ontlasting en gesteldheid van je hond in de gaten te houden. Merk je zelf dat je last hebt van buikkrampen, diarree of andere buikklachten? Dan komt het waarschijnlijk door het aaien van een hond met Giardia.

Voorkom likken

Een hond met Giardia heeft last van een of meer van de volgende symptomen: maagkrampen, ernstige winderigheid, braken, gebrek aan eetlust en koorts. Bij pups kan er ook sprake zijn van gewichtsverlies. Merk je dat dit aan de hand is bij je hond, voorkom dan dat jouw hond iemand likt. Kinderen zijn zelfs een extra hoge risicogroep, dus houd ze bij elkaar uit de buurt. 

Wat te doen bij ziekte

Ben je al ziek, omdat je überhaupt niet van deze ziekte afwist bij je trouwe viervoeter en/of niet wist dat het overdraagbaar is? Dan moet je vooral jouw persoonlijke hygiëne opschroeven door bijvoorbeeld heel veel je handen wassen. En het maakt dan niet eens uit wie er in de familie precies besmet is. Hygiëne is een must om Giardia te voorkomen. Je handen wassen moet je doen voor en na het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden.

Hygiëne op het toilet

Deze nare virus verspreidt zich via de ontlasting. Zorg dus voor een goed schoon toilet als er iemand thuis ziek is. Maak het bijvoorbeeld gelijk schoon na ieders toiletbezoek, inclusief vervanging van het handdoekje. En spoel door met de deksel dicht.

Behandel de hond tegen Giardia

Als de hond het eenmaal bij zich draait, behandel deze dan ook tegen Giardia. Er moeten drie maatregelen getroffen worden om Giardia hond te behandelen: desinfectie- en hygiënemaatregelen, dieetverandering en creatie van een darmomgeving die vijandig staat tegenover Giardia. Tegenwoordig zijn er voldoende specialisten die je hierin bij kunnen staan om het probleem te verhelpen. 

0