Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Welke stappen doorloop je bij een incassotraject?

Posted on

Heb je te maken met een klant die de openstaande facturen niet betaalt? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend! Wanbetalers probeer je zo veel mogelijk te vermijden, maar soms glipt er helaas toch eentje tussendoor en zit jij helaas met de problemen en gevolgen van wanbetaling. Om het geld alsnog te innen of vorderen kun je een incassotraject starten. Deze bestaat uit verschillende fases of stappen. 

Voorafgaand aan het officiële incassotraject heb je bijvoorbeeld eerst nog de pré-incasso. Het incassotraject zelf bestaat vervolgens uit de minnelijke incasso, gevolgd door de gerechtelijke incasso. In deze blog willen we de verschillende fases of stappen van het incassotraject met jou doornemen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten wanneer je bijvoorbeeld een online incassotraject start.

Pré-incasso

De pré-incasso kun je zien als de voorfase van het officiële incassotraject. Het is de laatste fase van het reguliere debiteurenproces. Hierin probeer je de debiteur te bewegen om de rekening alsnog te betalen. Dit kun je doen met betalingsherinneringen of aanmaningen. Omdat de pré-incasso plaatsvindt vóór het echte incassotraject, zijn er weinig tot geen kosten aan verbonden. Je kunt de pré-incassofase zelf op je nemen, maar het is ook mogelijk om hier professionals voor in te schakelen. Zij zullen de debiteur op een juridisch correcte en vriendelijke wijze op de openstaande rekening wijzen.

Minnelijke incasso

Mocht de pré-incasso niet het gewenste effect hebben, dan volgt de minnelijke incasso. Deze eerste fase van het officiële incassotraject wordt ook wel buitengerechtelijke incasso genoemd. Er komt dan ook nog geen rechter aan te pas. Bij de minnelijke incasso geef je de vordering uit handen aan het (online) incassobureau. Deze doet er vervolgens alles aan om de rekening betaald te krijgen. Hiertoe kan het incassobureau verschillende acties ondernemen. Denk aan aanmaningen, sommaties en het eventueel treffen van betalingsregelingen.

Gerechtelijke incasso

Is de openstaande factuur nog steeds niet betaald? Dan kan de minnelijke incasso omgezet worden in een gerechtelijk incasso. Deze fase begint altijd met een dagvaarding die door een gerechtsdeurwaarder aan de debiteur overhandigd wordt. Hierin wordt de debiteur opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Deze bepaalt het vervolg van de procedure. Nadat de rechter de zaak heeft beoordeeld, doet deze hier een uitspraak over. Dit is het zogenaamde vonnis. Zo kan de rechter bijvoorbeeld toestemming geven om beslag te leggen op het inkomen, de bankrekening en/of de (on)roerende goederen van de wanbetalende debiteur.

0