Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat zijn probiotica?

Posted on

Elke zelfrespecterende man die bewust bezig is met zijn lichaam en geest is gebaat bij een goede darmflora. Probiotica kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. 

Probiotica zijn levende bacteriën die positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid. Veel mannen kopen probiotica in supplement vorm, maar deze kunnen ook in sommige voedingsmiddelen worden gevonden, zoals yoghurt, kefir en tempeh.

De darmflora is een complexe gemeenschap van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Deze microben spelen een belangrijke rol in de spijsvertering, het immuunsysteem en de algemene gezondheid. Probiotica supplementen kunnen de darmflora helpen in balans te houden. Ze kunnen de groei van schadelijke bacteriën remmen en de productie van beschermende stoffen stimuleren. Tijd dus om in de wereld van probiotica te duiken!

Probiotica zijn een combinatie van levende nuttige bacteriën en/of gisten die van nature in ons lichaam leven. Bacteriën worden meestal in een negatief daglicht gesteld als iets dat je ziek maakt. Er zijn echter voortdurend twee soorten bacteriën in en op jouw lichaam: goede bacteriën en slechte bacteriën. Probiotica bestaan ​​uit goede bacteriën die ervoor zorgen dat het lichaam gezond blijft en goed blijft werken. Probiotica kun je als supplement kopen, net als je dat bijvoorbeeld met magnesium tabletten doet als je een tekort daar aan hebt.

Deze goede bacteriën helpen je op veel manieren, waaronder het bestrijden van slechte bacteriën als je er te veel van hebt, waardoor je je beter voelt. Probiotica maken deel uit van een groter geheel van bacteriën en het lichaam: jouw microbioom. Beschouw een microbioom als een diverse gemeenschap van organismen, zoals een bos, dat samenwerkt om het lichaam gezond te houden. Deze gemeenschap bestaat uit dingen die microben worden genoemd. Je hebt biljoenen microben op en in je lichaam. Deze microben zijn een combinatie van bacteriën, schimmels (inclusief gisten), virussen en Protozoa. 

Ieders microbioom is uniek

Geen twee mensen hebben dezelfde microbiële cellen, zelfs die van tweelingen zijn verschillend. Wil een microbe een probioticum worden genoemd, dan moet deze verschillende kenmerken hebben. Deze omvatten onder meer de mogelijkheid om:
– Geïsoleerd te zijn van een mens

– Overleven in je darm na inname 

– Een bewezen voordeel voor je hebben

– Veilig geconsumeerd als voedsel worden. 

Waar leven nuttige probiotica (microben) in mijn lichaam? 

Hoewel de meest voorkomende plaatsen waar nuttige microben gelinkt zijn de darmen zijn (meestal de dikke darm), zijn er verschillende locaties in en op het lichaam waar goede microben voorkomen. Deze locaties staan ​​in contact met de “buitenwereld” en omvatten de darm, de mond, bij vrouwen de vagina, de urinewegen, de huid en de longen. Er is een groeiend aantal studies die de voordelen van probiotica aantonen. Enkele van de mogelijke effecten van probiotica zijn:

– Vermindering van diarree, bijvoorbeeld veroorzaakt door antibioticagebruik of reizen

– Betere spijsvertering

– Versterking van het immuunsysteem

– Vermindering van de kans op infecties

– Vermindering van ontstekingen

– Verbetering van de stemming

– Betere huid gezondheid

wat is probiotica

Bij het kiezen van een probiotica-supplement is het belangrijk om te letten op de volgende factoren:

  • Het type bacteriestam
  • De dosering
  • De kwaliteit van het product

Probiotica zijn over het algemeen veilig om te gebruiken, maar er zijn enkele mogelijke bijwerkingen, zoals gasvorming en buikpijn. Als je overweegt om probiotica te gebruiken, is het belangrijk om eerst met je arts te praten. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van probiotica:

  • Kies een supplement met een hoge kwaliteit en een goede reputatie.
  • Lees de etiketten zorgvuldig door om de typen bacteriestammen, de dosering en de instructies voor gebruik te controleren.
  • Bewaar probiotica-supplementen op een koele, donkere plaats.
  • Begin met een lage dosering en verhoog deze geleidelijk als nodig is.
  • Als je bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik van het supplement en raadpleeg je arts.
  • Probiotica kunnen een veilige en effectieve manier zijn om de gezondheid van de darmflora te ondersteunen.
0