Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom Ademen Belangrijk Is: Verkenning van Slaapapneu en de Rol van een CPAP Masker

Zuurstof, en bijgevolg ademen, is een essentieel onderdeel voor het goed functioneren van ons lichaam. Door te ademen regelen we de zuurstoftoevoer in ons lichaam en de afvoer van koolstofdioxide. 

Andere functies van het ademhalingsstelsel zijn het reguleren van de zuurgraad van het bloed, het reguleren van het zenuwstelsel en het spelen van een vitale rol bij de energieproductie van het lichaam.

Waarom Slaapapneu en een Tekort aan Zuurstof een Gevaar kan zijn voor de Gezondheid

Een tekort aan zuurstof of slecht ademen kan een gevaar zijn voor het lichaam. Niet alleen kan het lichaam hierdoor minder energie produceren om normaal te functioneren, maar ook andere gezondheidsproblemen kunnen zo opduiken. 

Zo kan een tekort aan zuurstof schade toebrengen aan vitale organen, leiden tot een slecht weefsel genezing, het cardiovasculaire systeem verstoren, de celstructuur beschadigen en de ademhalingsfunctie verstoren. 

Ook zij die lijden aan slaapapneu kunnen last krijgen van bovenstaande gezondheidsproblemen. Slaapapneu is namelijk een stoornis waarbij men tijdens de slaap herhaaldelijk stopt met ademenen. Hierdoor kan er een zuurstoftekort in het lichaam ontstaan met bovenstaande gezondheidsproblemen als gevolg. 

Slaapapneu, de Belangrijkste Oorzaken voor je Opgesomd

Maar hoe komt het nu dat mensen lijden aan slaapapneu? We sommen even de belangrijkste oorzaken voor je op. 

Obstructieve Slaapapneu (OSA) 

Slaapapneu ontstaat als gevolg van een gehele of gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen. Zo kan de verslapping van de keel- of tongspieren, te grote amandelen, overgewicht of obesitas, alcohol- en drugsmisbruik of een afwijking in de structuur van neus, keel of kaak allemaal een oorzaak van slaapapneu zijn. 

Overgewicht of Obesitas

Dit is misschien wel één van de belangrijkste oorzaken van slaapapneu. Doordat mensen met overgewicht of obesitas vaak extra overtollig vetweefsel in de keel en nek hebben, kan dit vetweefsel de luchtweg vernauwen of blokkeren. Hierdoor wordt de ademhaling geblokkeerd met slaapapneu als gevolg. 

Alcohol- en Drugsmisbruik 

Door het consumeren van alcohol of andere verdovende middelen zoals slaappillen en spierverslappers, kunnen de spieren in de keel en nek verslappen waardoor deze de luchtweg kunnen blokkeren en de ademhaling verstoren. 

Natuurlijke Verslapping door Ouderdom

Ook natuurlijke gevolgen zoals ouderdom kan voor een verzwakking of verslapping van de keel en nek spieren zorgen waardoor een obstructie in de luchtwegen kan ontstaan. 

Anatomische Gevolgen

Andere natuurlijke aandoeningen zoals een afwijking van de neus, keel of kaak eveneens als een smalle luchtweg of te grote tong kan een oorzaak zijn van slaapapneu. 

Erfelijkheid 

Zijn er andere familieleden die lijden aan slaapapneu? Dan is het risico op het ontwikkelen van slaapapneu groter. 

Hoe een CPAP Masker kan Helpen Tijdens de Slaap 

Één van de meest voorkomende oplossingen voor het behandelen van slaapapneu is het dragen van een CPAP masker. Dit masker is aangesloten aan een machine dat een constante luchtstroom produceert tijdens het slapen. Hierdoor blijven de luchtwegen open en vergemakkelijkt het ademhalen. 

Door de druk in de luchtwegen te verhogen voorkomt een CPAP masker dat deze instorten en blijft de ademhaling normaal. Dit zorgt voor een verbeterde ademhaling tijdens de slaap, betere zuurstofniveaus in het bloed en een verbetering van de slaapkwaliteit. 

Ondanks dat het een soms even kan duren alvorens men volledig gewend is geraakt aan het dragen van een CPAP masker tijdens de slaap, is het een goed advies om een CPAP masker bij slaapapneu te dragen. Zorg er steeds voor dat je advies en raad aan wint van een medische arts of gespecialiseerd slaapexpert voor het vaststellen van de juiste diagnose en behandeling. 

0