Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat is BPM en hoe kan je jouw BPM berekenen

Posted on

BPM, wat staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die betaald dient te worden bij de aankoop van een nieuwe auto in Nederland. Het bedrag van de BPM wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals het type auto, de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat BPM precies is en hoe je jouw BPM kunt berekenen.

Wat is BPM?

BPM is een belasting die sinds 1992 wordt geheven op personenauto’s en motorrijwielen in Nederland. Het doel van deze belasting is het heffen van een vergoeding voor het gebruik van de openbare weg. Het bedrag van de BPM wordt in principe betaald door de koper van de auto, maar wordt vaak doorberekend in de verkoopprijs. 

De berekening van BPM

De BPM berekenen is een proces waarbij een bedrag wordt wordt berekend op basis van verschillende factoren. Ten eerste wordt er gekeken naar het type auto. Er zijn verschillende tarieven voor personenauto’s en motorrijwielen, en binnen deze categorieën zijn er weer verschillende tarieven afhankelijk van het brandstoftype en de uitstoot. 

Daarnaast wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de uitstoot, hoe hoger het bedrag van de BPM. Dit is een maatregel om het gebruik van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren. 

Ten slotte wordt er gekeken naar de cataloguswaarde van de auto. Dit is de waarde van de auto inclusief accessoires en opties, maar exclusief BTW en BPM. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger het bedrag van de BPM. 

Het berekenen van de BPM

Het berekenen van de BPM kan soms een ingewikkelde klus zijn, maar er zijn verschillende online tools en rekenmethodes beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Een veelgebruikte methode om de BPM te berekenen is de afschrijvingsmethode. Hierbij wordt er gekeken naar de leeftijd, kilometerstand en staat van de auto. 

Om de BPM te berekenen volgens de afschrijvingsmethode, dien je eerst de bruto BPM te berekenen. Dit is het bedrag van de BPM zonder rekening te houden met afschrijving. Vervolgens dien je de bruto BPM te verminderen met een percentage dat afhankelijk is van de leeftijd en kilometerstand van de auto. 

Er zijn verschillende tabellen beschikbaar die deze percentages aangeven. Hoe ouder de auto en hoe hoger de kilometerstand, hoe hoger het percentage van de afschrijving. Uiteindelijk komt er een bedrag uit dat je dient te betalen aan BPM. 

Er zijn ook online BPM-calculators beschikbaar die je kunnen helpen bij het berekenen van de BPM. Deze calculators maken gebruik van de afschrijvingsmethode en vragen je om verschillende gegevens in te vullen, zoals het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en staat van de auto. Vervolgens berekenen ze automatisch het bedrag van de BPM voor jou.

0