Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom kom je op oudere leeftijd zo makkelijk aan en waarom gaat het er zo moeilijk weer vanaf?

Posted on

Hoe ouder je bent, hoe moeilijk het is om fit te blijven en hoe confronterend dit ook kan zijn voor sommigen van ons, het is een feit dat we hier vroeg of laat allemaal tegenaan lopen. Waar je vroeger misschien sowieso meer beweging had, heb je op oudere leeftijd ook nog eens meer beweging nodig en kom je makkelijker aan. Gelukkig hebben we de wetenschap en is al het voorgaande makkelijk te verklaren. Lees je even mee?

Bewegen en voeding zijn belangrijk als je fit wil blijven

Het is bewezen dat mannen van middelbare leeftijd vaak proberen af te vallen. Plots is dat bierbuikje er, gevolgd door het besef dat er eigenlijk helemaal niet zo veel aan sport wordt gedaan. Beweging is uiteraard belangrijk, en moet je op elke leeftijd blijven doen, maar als je wat ouder bent is voeding zeker zo belangrijk. Als je voor een gebalanceerd dieet zorgt, zullen de pondjes er niet zo makkelijk aan komen, en als je die al hebt zullen er wat verdwijnen.

Als je ouder bent daalt je testosteron niveau

Er zijn verschillende redenen te noemen voor de verminderde fitheid als je ouder wordt. Zo is het zo dat vanaf je dertigste, je testosteronniveau gestaag daalt. Elk jaar wordt het iets minder, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld spieropbouw moeilijker gaat. Als je minder testosteron in je lichaam hebt, zal je lichaam ook minder efficiënt worden en minder snel herstellen. Dat gebeurt gewoon, maar je kunt dit wel verminderen door zware thuisoefeningen te doen waarbij je snel buiten adem raakt. Uit een Japans onderzoek blijkt namelijk dat dat een boost in je testosteron niveau kan geven. Zware, korte oefeningen kunnen daarvoor zorgen… en die kun je dan weer heel veel op YouTube vinden.

Overgewicht op jonge leeftijd heeft invloed op oudere leeftijd

Als je overgewicht had toen je jong was, dan betaal je daar de prijs voor als je ouder bent. Als je zwaarder bent, verandert dat namelijk je metabolisme. Als iemand van 60 jaar nu zo’n 85 kilo weegt, maar ooit 130 kilo zwaar was, dan mag die veel minder calorieën tot zich nemen dan iemand die nooit overgewicht had. Als iemand vetcellen verliest, dan denkt je lichaam dat het verhongert en dat het de calorieën die binnenkomen goed moet vasthouden. Je kunt als je wat ouder bent dan ook beter niet letten op wat de weegschaal aangeeft, maar kijken naar je algehele fitheid. Het gaat niet om afvallen, maar om bewegen, levensstijl en, deels, gewicht.

aankomen op latere leeftijd

Minder spieren betekent minder verbranden

Doordat met het ouder worden de spiermassa afneemt, zul je minder verbranden. Spieren hebben namelijk brandstof nodig die verbrandt moet worden, zijn er minder spieren, dank an e rook minder verbrand worden. Dit kan ervoor zorgen dat je aankomt en je gewicht zwaarder wordt. Wil je weer afvallen, dan doe je er goed aan om te zorgen dat je lichaam weer meer spieren krijgt, zodat die energie kunnen verbranden en uiteindelijk jouw vetpercentage omlaag helpen. Ondanks dat het lastiger kan zijn als je wat ouder bent om spiermassa op te bouwen, met effectieve trainingen kun je ver komen. Daarnaast zie je mensen van middelbare leeftijd steeds meer kiezen voor cross fit achtige trainingen, omdat daar zowel de spiermassa mee wordt opgebouwd, maar ook omdat het vaak korte, zware oefeningen zijn, die zorgen voor die boost in je testosterone.

weinig beweging op latere leeftijd

Herstel na inspanning duurt langer

Over crossfit, en sporten in het algemeen, gesproken: voor je herstel moet je als je ouder wordt ook meer tijd nemen. Je spieren lopen tijdens een workout meer schade op, wat ervoor zorgt dat je herstel langer duurt. Dit is niet erg, maar is een kwestie van besef en acceptatie. Met massages en bijvoorbeeld een schuimroller kun je de spieren helpen herstellen en blessures voorkomen. Zorg daarom ook voor een goed matras en een regelmatig slaapritme. Wil je het echt serieus aanpakken, dan kun je na het intensieve sporten een ijsbad nemen, wat erg goed is voor het herstel van je spieren. Je moet dan natuurlijk wel over een ijsbad beschikken.

fit worden op latere leeftijd

Verminderde stoelgang zorgt ook dat je aankomt

Ook de stoelgang gaat wat minder snel als je ouder wordt, waardoor het voedsel dat binnenkomt minder goed wordt omgezet in energie. Dat wil zeggen dat je bij het eten van dezelfde hoeveelheid voedsel nu meer zult aankomen. Hoe vervelend dit ook is, dit hoort bij ouder worden en daar kan niets tegen gedaan worden. Het is dan ook belangrijk om alleen nog maar groenten en salades te eten als je wil afvallen, want dan verlies je ook veel kostbare spiermassa. Je kunt je in dat geval dus beter focussen op genoeg eiwitten en groenten, en minder op koolhydraten.

0