Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom gewichtheffen veel beter is dan veel mensen denken

Gewichtheffen wordt meestal gezien als iets dat mensen, meestal mannen, doen om spieren te krijgen, voor competitieve bodybuilding of gewoon om te pronken op het strand. Of het is een training voor competitieve atleten, de voetbal- en honkbal spelers voor wie de gym een noodzakelijk kwaad is om sterk te worden en wedstrijden te kunnen winnen. Tegenwoordig zien we echter dat heel veel mensen de halters oppakken met een andere reden: sterker worden om op die manier gezonder te leven .

Zakken kattenbak vuil oppakken of een overvolle koffer in de bagageruimte van een vliegtuig hijsen, wordt plotseling veel gemakkelijker met een beetje meer spierkracht. Maar je zult zien dat gewichtheffen nog voor veel meer praktische voordelen zorgt. En niet in de laatste plaats het gevoel dat een sterker lijf je geeft.

Veel mensen gaan naar de sportschool om af te vallen. Daar doen ze aan cardio en aan allerlei andere vormen van fitness om gewicht kwijt te raken. Dat zijn echter steevast pittige oefeningen, die je ook nog vaak moet doen. Ga je twee of drie trainingen per week gewichtheffen en combineer je dat met voldoende rust en gezond eten dan levert dit vaak beter resultaten op.  Je hoeft dan eigenlijk alleen maar te komen opdagen, deze zeer nauwkeurig omschreven hoeveelheid oefeningen doen, de volgende dag  rusten en je eten opeten.

Dat klinkt simpel, maar eigenlijk is dat de basis van waaruit je ‘werkt’. Op zich is gewichtheffen natuurlijk ook een vorm van cardio alleen dan explosiever en laat dat explosieve in de praktijk er nu net voor zorgen dat alles wat energie kost makkelijker aanvoelt als je aan gewichtheffen doet.

We zijn heel bekend met de voordelen van aerobics, hardlopen, fietsen of wandelen, maar we hebben ons niet echt gericht op tillen en krachttraining. Ze worden aan beide uiteinden van het spectrum gezien – de ene maakt je sterk en gespierd en de andere helpt je langer te leven, maar dat is niet waar. De realiteit is dat de twee, in termen van gezondheidsvoordelen, meer overlappen dan verschillen.

alles over gewichtheffen

Gewichtheffen gaat niet alleen over het opbouwen van spiermassa, zeggen de experts. De voordelen zijn onder meer een verbeterde houding, betere slaap, het verkrijgen van botdichtheid, het handhaven van gewichtsverlies, het stimuleren van het metabolisme, het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van chronische ziekten, naast een waslijst met andere positieve punten.

Je botten moeten uitgedaagd blijven, net zoals je hersenen oefening nodig hebben om scherp te blijven. Na ongeveer 30 jaar begin je elk jaar een klein percentage botdichtheid te verliezen. Weerstandstraining, zoals gewichtheffen, creëert kracht op het bot en helpt het sterk te blijven. Je lichaam moet zich aanpassen om te overleven, zodat het sterker wordt en botten sterker worden om deze krachten te weerstaan.

Lees ook: Vanuit huis je conditie weer op peil brengen

0