Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Sterk je immuunsysteem met de Wim Hof methode

Posted on

Wim Hof is vooral bekend van de video’s die je op internet over hem kan vinden waarbij hij altijd de extremen opzoekt. Zo heeft hij Mount Everest beklommen in een korte broek en een marathon in de woestijn gerend zonder water te drinken. Misschien heb je hem weleens meters onder het ijs door zien zwemmen, of op zijn blote voeten door de sneeuw zien rennen. Het is dan ook niet voor niets dat Hof ‘de iceman’ wordt genoemd. Zijn  extreme ondernemingen zijn vaak bekender dan waar die op zijn gebaseerd: zijn ademhalingsoefeningen.

Meer lucht naar binnen dan eruit

De basis van de ademhalingsoefeningen is het feit dat je meer lucht naar binnen krijgt, dan dat er uit gaat, afgewisseld met perioden dat je je adem in houdt. Zo gauw je met de oefeningen begint zul je merken dat je licht in je hoofd wordt. Het beste doe je ze dan ook zittend of liggend en in ieder geval nooit in bad, in de auto of staand op een harde ondergrond, omdat je flauw kunt vallen. Je zult ook merken dat je lijf al snel tegen begint te stribbelen en dat je voor je gevoel moet stoppen. Dit is een soort van ingebakken angst en een van de belangrijkste elementen van de oefeningen zijn leren omgaan met deze angst en jezelf eroverheen te zetten.

Beïnvloeden van het autonome zenuwstelsel

Voordat deze methode tot stand kwam, trainde Wim vele jaren in de natuur. Daarbij bleek hij zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden en aan te kunnen sturen. Dit werd lange tijd door de wetenschap als onmogelijk aangenomen en de Wim Hof methode werd uit die hoek dan ook regelmatig afgedaan als onzin. In het autonome zenuwstelsel wordt de temperatuur van je lichaam geregeld, maar ook je hartslag, bloeddruk, ademhaling en het open- en dicht gaan van je bloedvaten. Misschien niet zo vreemd dat de wetenschap sceptisch tegenover de ademhalingstechnieken stond, want hiervoor werd het voor onmogelijk gehouden dat je je autonome zenuwstelsel kon beïnvloeden.

De iceman bleef echter volhouden dat dit door zijn ademhalingsoefeningen wel mogelijk was en claimde dat je hiermee je immuunsysteem beter kunt maken, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes en aandoeningen. Uiteindelijk lukte het Hof om wetenschappers van de Radboud Universiteit zo ver te krijgen om testen met hem te willen doen. Een van de testen die ze deden was het injecteren van een virus en kijken hoe Wim zijn lijf daar op reageerde… hij bleek sterker dan het virus en werd niet ziek, sterker nog, het virus werd afgestoten. Daarna heeft Hof 12 mensen een week getraind en heeft men bij deze groep dezelfde testen gedaan, en ook al deze deelnemers bleken immuun voor het virus te zijn. Omdat dit de eerste keer was dat mensen hun autonome zenuwstelsel konden sturen, en hiermee bijvoorbeeld adrenaline konden aanmaken, gingen de resultaten van het onderzoek de wereld over en werden ze in talloze vakbladen gepubliceerd.

Hoe werken de ademhalingsoefeningen?

De Wim Hof ademhalingsmethode werkt als volgt:

 • Doe de oefening op een lege maag en altijd in een veilige omgeving zoals je slaap- of huiskamer.
 • Ga comfortabel zitten of liggen zodat je ‘vrij’ kunt ademhalen. Zelf vind ik het prettig om te liggen, omdat je nog wel eens licht in je hoofd kunt worden.
 • Begin met diep inademen en benut daarbij de volledige capaciteit van je longen. Wim Hof geeft hierbij aan dat het niet uitmaakt of je via de neus of via de mond ademt. Ik adem meestal in via mijn neus en weer uit via mijn mond. Let er op dat je het middenrif gebruikt bij je ademhaling.
 • Uitademend laat je de adem weer rustig los. Het lijkt een beetje alsof je een ballon opblaast. Door het ongeforceerd uitademen blijft er een klein beetje lucht in je longen over. Forceer de adem dus niet naar buiten.
 • Herhaal dit zo’n 30 keer.
 • De laatste keer adem je nog een keer diep in en vervolgens helemaal uit.
 • Nu blijf je net zo lang zitten/liggen zonder te ademen totdat je het gevoel krijgt dat je weer moet ademhalen.
 • Als je de ademprikkel voelt, adem je een keer diep in en houd je de adem 10/15 seconden vast.
 • Daarna adem je uit en begin je een nieuwe ronde.
 • Herhaal dit nog 2 of 3 keer.
 • Neem de tijd om weer over te gaan tot andere activiteiten. Het kan zijn dat je je een beetje licht in je hoofd voelt.

Wim Hof Methode instructeur

Om de Wim Hof ademhalingstechniek op een goede en veilige manier aan te leren, is het verstandig om dit te doen bij een goede en gecertificeerde Wim Hof Methode instructeur. Deze kan je door middel van goede persoonlijke begeleiding helpen om de basis van de Wim Hof ademhaling onder de knie te krijgen en de voordelen ervan te ervaren. Daarnaast kun je daar ook informatie krijgen over de andere onderdelen van de Wim Hof methode: koude training, meditatie/visualisatie en vasten. Echter is er ook veel informatie te halen van Hof’s website en is er tegenwoordig ook een app die je helpt bij de oefeningen. Geen reden om er eens in te duiken als je denkt dat dit iets voor jou is.

0