Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Spaanse droge worst, de ideale biersnack of tapas!

Posted on

Spanje: genieten en nog eens genieten!

Spanje is gekend als het land waar genoten wordt. En dat uit zich in de lekkernijen die men er jou voorschotelt. De meeste gerechten zijn gemaakt van eerlijke eenvoudige producten, en dat komt de smaken ten goede! De Spanjaarden zijn feestvierders en houden van siësta. Kortom: het goede leven is in Spanje uitgevonden!

Tapas als opkikker

Als je in Spanje iets gaat drinken, krijg je er een hapje bij. Eén van de lekkerste tapas zijn de worsten. Ze bestaan in alle soorten: chorizo, salchichón of bloedworst (morcilla) bijvoorbeeld. En elk van deze hapjes zijn uniek van smaak.

chorizo
De Chorizo is een worst met vrij rode kleur en grove structuur. Ze smaakt matig pikant en is vrij vettig. Er worden kruiden en specerijen aan toegevoegd, onder meer komijn en oregano, samen met knoflook, zout en suiker. Afhankelijk van de streek wordt ze met grof of fijn gehakt gemaakt. De chorizo’s uit Pamplona zijn de meest fijne. Fijne chorizo’s worden meestal koud, grove chorizo’s worden vaak warm tussen een broodje geserveerd.

morcilla

De bloedworst (of morcilla) sluit goed aan bij wat wij ‘zwarte pens’ noemen. Het is een mengeling van vlees, reuzel, bloed en een vulmiddel (rogge of brood bijvoorbeeld). De meest bekende is de ‘morcilla de Burgos’ uit het Noorden van Spanje. Deze heeft een vulsel van rijst. Ze wordt gekruid met laurier en tijm. Kaneel geeft de typische smaak aan deze worst. Ze is niet pikant en kan bijvoorbeeld met reepjes paprika geserveerd worden. Ze wordt zowel koud als warm gegeten.

salchichon

De salchichón kun je best vergelijken met een pittige droge salami. Het vlees is meestal varkenvlees, maar wordt soms gemengd met rund- en paardenvlees. De Salchichón wordt op smaak gebracht met nootmuskaat, oregano en look. Daarna wordt ze minimum 3 maand gedroogd. Deze worst wordt vooral koud gegeten, maar is ook op de grill heerlijk. De variant uit het Noorden, gemaakt van ‘pata negra’ varkenvlees, is het lekkerste maar ook de duurste.

Genieten bij een stevig biertje

Deze droge worsten zijn over het algemeen vrij vettig, pittig en stevig. Het hoeft dus geen verdere uitleg om te zeggen dat ze ideaal zijn voor een feestje onder vrienden, samen voetbal kijken bij een biertje of lekker genieten bij de BBQ. Deze biersnacks helpen jou een stevige avond door te komen!

0