Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Pallethout hergebruiken voor (tuin)meubels: een aanstekelijke trend

Het opnieuw gebruiken van pallethout is populair, kijk maar op internet: de zoekterm ‘pallets’ levert de meest wonderlijke creaties op. Zeker wanneer je de pallets uit elkaar haalt, is er van alles mee te bouwen. Waar scoor je je bouwmateriaal, hoe haal je ze uit elkaar en waar moet je verder op letten?

Inspiratie op Pinterest of YouTube

Nu iedereen een internet abonnement heeft, zijn we meer gaan doe-het-zelven. Op het oog lastige klussen worden op YouTube ingetikt en enkele minuten later staan we zelf een wandje te stukadoren of een stopcontact te vervangen. Die aanstekelijkheid ervaar je ook wanneer je zoekt naar dingen die met hergebruikte pallets gemaakt zijn: hele huizen worden ermee ingericht, sommigen bouwen zelfs een schuur of tiny house van gerecycled hout. Omdat het meeste materiaal even duurzaam als gratis is, is dit een trend geworden. Wie heeft er intussen geen loungeset van pallets in de tuin?

Zelf aan de gang: waar pallets scoren?

Je krijgt inspiratie en wilt bijvoorbeeld dit barretje bouwen. Voor het zoeken naar pallets helpt je internet abonnement je eveneens verder (Marktplaats), maar op bouw- en industrieterreinen liggen ze vaak voor het oprapen. Zijn dit zogenaamde europallets, dan zit er statiegeld op en mag je ze waarschijnlijk niet meenemen. Veel bedrijven maken echter gebruik van weggooi-pallets van prachtig vurenhout, deze zijn ze na gebruik liever kwijt dan rijk en mag je, na vragen, meestal gewoon meenemen. Tip: wordt het een hobby, koop dan dakdragers voor op je auto

Uit elkaar halen

Pallethout biedt meer mogelijkheden als je deze transporthulpmiddelen uit elkaar haalt. Pallets opstapelen en aan elkaar vastschroeven is op den duur niet zo interessant meer – je wilt immers je eigen ontwerpen realiseren. Het ontmantelen van een pallet is daarbij al een uitdaging op zich. Het hout wil wel eens barsten als je te enthousiast te werk gaat. Hiervoor staan geniale oplossingen op YouTube

Van pallet(blokje)s kun je alles maken

Het kind in je wordt wakker: de LEGO-blokjes zijn vervangen door hout, maar het gevoel is hetzelfde. De bekende slogan die je vertelt dat je er alles van kunt maken, werkt zelfs verslavend. Vroeg of laat maak je alles van pallethout: eet- en bijzettafels, badkamermeubels, keukenaccessoires, picknickbanken, boekenkasten. Een voorraad schroeven, schuurpapier en zonnebloemolie (hiermee geef je het hout een nog warmere, homogene look) vormt de enige kostenpost van je nieuwe hobby. Gooi de palletblokjes trouwens niet weg als deze ook van echt hout zijn, je kunt ze altijd wel ergens voor nodig hebben (check deze koffietafel!), en anders is het goed brandhout. Zelfs de spijkers zijn te hergebruiken. We zijn benieuwd naar jouw ontwerpen!

0