Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

IPA bier, wat is dat nu eigenlijk?

Posted on

IPA bier is een van de meest populaire biersoort van het moment. Dit bier leent zich goed om mee te experimenteren en zo zien we IPA’s met allerlei vreemde en exotische smaken. IPA (India Pale Ale), een bijzondere naam, met een nog historischer verleden. Maar hoe komt IPA bier eigenlijk aan deze naam? En wat maakt deze biersoort nou zo bijzonder en verschillend aan andere bieren zoals bijvoorbeeld trappistenbier of bokbier? Wij nemen je mee in de wereld van IPA bier!

Indian pale ale

De afkorting IPA staat voor ‘India Pale Ale‘. Van oorsprong komt IPA bier uit Engeland en dankt deze biersoort z’n naam aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. De Engelse aristocraten, die in India de orde bewaakten, verlangden namelijk naar het bier van thuis. Maar deze bieren waren niet te verschepen, vanwege de zeereizen van 4 maanden en de beperkte houdbaarheid. Ondanks meerdere pogingen lukte het de Engelsen maar niet om de bieren met de juiste kwaliteit te transporteren. 

Hoger alcoholpercentage en meer hop

De Britse brouwer George Hodgson van de Bow Brewery kwam met het geweldige idee om het bier met een hogere alcoholpercentage te brouwen en extra hop toe te voegen, waardoor de bieren langer houdbaar waren. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveermiddelen. En zo geschiedde. De Pale Ale bleef langer houdbaar en kon de Engelse aristocraten aan hun behoeften voorzien. In India werd ineens volop Engels bier gedronken. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam ‘India Pale Ale‘. Dit type bier is dus niet in India ontstaan, maar werd uitgevonden om daar naar toe te brengen.

De magie zit in de hop

Hoewel George Hodgson IPA bier met een hoger alcoholpercentage brouwde, is dit niet het gene dat een India Pale Ale zo bijzonder maakt. Tegenwoordig wordt het biersoort namelijk ook gebrouwen met alcoholpercentages dat gelijk is aan het normale bier. Nee, het magische ingrediënt in een IPA is hop. In IPA zit namelijk veel meer hop dan in andere bieren. Dit zorgt ervoor dat IPA bier enorm lekker ruikt (denk bijvoorbeeld aan tropische vruchten), terwijl de smaak behoorlijk bitter is. Deze bijzondere combinatie is juist datgene wat IPA bier zo ongelofelijk lekker maakt.

De verschillende soorten IPA

De India Pale Ale is van origine Engels maar ook in Amerika is dit inmiddels een van de bekendste biersoorten. Grofweg onderscheiden we 3 soorten IPA’s:

  • English IPA bier: met deze bierstijl begon het allemaal. Over de jaren heen zijn hier tal van variaties op gekomen. English IPA bier kent vaak een fruitig en geroosterd gebalanceerde smaak. De reden hiervan is omdat mout een hoofdrol speelt en er niet teveel aromatische hop wordt gebruikt.
  • American IPA bier: deze bierstijl wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit geeft de American IPA een nogal uitgesproken hoppige smaak. Bij American IPA bier speelt mout voornamelijk een bijrol. De hoofdrol bij deze bierstijl is voor aroma’s met een citrus smaak en tropische vruchten.
  • Imperial IPA bier: deze bierstijl wordt ook wel dubbel IPA bier genoemd. Imperial IPA bier is sterker en bevat nog meer hop dan andere IPA bieren. Het alcoholpercentage van dit bier ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak en is ook een Amerikaanse variant van dit bier.

Nu je wat meer van de IPA’s weet, zul je hoogstwaarschijnlijk bovenstaande kenmerken gaan proeven en kun je op zoek naar speciale brouwsels.

0