Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Het is weer tijd voor Bokbier!

Posted on

Bockbier… warm, gemoedelijk en gezellig

Buiten wordt het steeds kouder, de blaadjes kleuren bruin en vallen van de takken. Het is herfst… het is weer tijd voor Bokbier!

Zoet met een kruidig vleugje bock

Bokbier (ook wel herstbock genoemd) is een seizoensbier dat steeds populairder wordt. Het donkere bier heeft een alcoholpercentage dat rond 6,5% ligt (hoewel er tegenwoordig ook een 0% variant op de markt is) en is zoetig van smaak met een vleugje kruidig. Je drinkt het – bij voorkeur – uit een bolvormig of tulpvormig glas en ieder jaar, van eind september tot ongeveer april, is het bokbier tijd.

bockbier seizoen

Bockbier seizoen

Seizoen bokbier (siezoen bokbier) wordt jaarlijks officieel geopend op de eerste maandag van oktober door De Nederlandse Brouwers. Zij vieren dan een nieuwe jaargang van het bockbier en proeven ze de nieuwste bock-“brouwsels”. Er is zelfs een Bier Butler App, waarin je (onder andere) informatie over bockbier en recepten voor het bockbier seizoen kunt vinden.

Bock soorten

Het bockbier seizoen wordt door heel Nederland gevierd door het organiseren van diverse bokbierfestivals. Hier kun je vooral veel bockbieren proeven. Op dit moment zijn er zo’n 200 verschillende bockbieren verkrijgbaar en hoewel ze allemaal het predicaat bockbier mogen voeren (eisen hiervoor zijn bepaald in art. 3.6 van de Bierverordening Productschap Dranken), is er veel variatie binnen deze herfstbier. Grofweg zijn er drie categorieën bokbier:

  • Ondergistend of bovengistend, dit heeft te maken met – je raadt het – de gistingsmethode
  • Alcoholgehalte, van 6,5-7%
  • Overwegend zoet of voornamelijk kruidig van smaak

Er zijn ook zgn. Dubbelbocken verkrijgbaar. Zij hebben een alcoholpercentage vanaf 7,5%. Een zwaar bockje dus.

Bokbier tijd

De herfst is een uitgelezen tijd voor bokbier. Het feit dat de dagen korter worden, de temperatuur buiten daalt en de wind en regen tegen de ramen slaat, nodigt uit om met de voeten op de tafel en een bockje in de hand lekker onderuit van een goed boek te genieten. Seizoen bokbier (siezoen bokbier) wordt geassocieerd met warme, gemoedelijke gezelligheid… eigenlijk een perfecte omschrijving van dit lekkere seizoensbier!

0