Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat is goedkoper: een inkjetprinter of laserprinter?

Posted on

Ben je op zoek naar een goedkope printer, maar weet je niet welk type geschikt is voor jou? Dat is begrijpelijk. Er worden namelijk ontzettend veel verschillende typen, merken en modellen aangeboden. Bij een blik op het prijskaartje valt het gelijk op dat ook de prijzen uiteenlopen. De kunst is om de juiste printer voor de beste prijs te vinden. De eerste keuze die je hierbij moet maken is de volgende: inkjetprinter of laserprinter? Wij zetten de verschillen op een rij en leggen uit welke printer voordeliger is.

Verschil in aanschafprijs

Over het algemeen zijn inkjetprinters voor een lagere prijs te koop dan laserprinters. Uiteraard zijn er ook grote inkjetprinters met een veelvoud aan functies verkrijgbaar die duurder zijn dan een standaard zwart-wit laserprinter. Toch kun je ervan uitgaan dat bij vergelijkbare modellen de laserprinter duurder zal zijn dan de inkjetprinter. 

Verschil in printerfuncties

Met een inkjetprinter kun je standaard in kleuren printen (en soms ook kopiëren, scannen en/of faxen in het geval van een all in one printer). Dit is handig als je teksten met kleurdetails wilt printen en ideaal voor het afdrukken van afbeeldingen en foto’s. Laserprinters kun je opdelen in twee varianten: zwart-wit laserprinters en kleurenlaserprinters. Een zwart-wit laserprinter is alleen geschikt voor het uitdraaien van monochrome documenten. Voor het printen van bepaalde rapporten en formulieren is dit ook de enige vereiste. Met een kleurenlaserprinter kun je ook afbeeldingen en foto’s in kleur op papier zetten. Aan dit type laserprinter hangt echter wel een hoger prijskaartje. Bedenk dus voor je een printer aanschaft, wat voor documenten je op dit moment en in de toekomst zou willen printen.

Verschil in verbruikskosten

Inkjetprinters en laserprinters maken gebruik van verschillende printtechnieken en daardoor ook verschillende verbruiksmaterialen. Zo werken inkjetprinters met inktcartridges, die door middel van spuitkanaaltjes vloeibare inkt op het papier aanbrengen in het juiste patroon van letters en lijnen. In tegenstelling tot inkjetprinters werken laserprinters niet met inktcartridges maar met toners. Deze toners zijn gevuld met tonerpoeder. Het tonerpoeder wordt dankzij goede samenwerking tussen de drum en de fuser op de juiste plekken op het papier gesmolten.

Om een inkjetprinter te gebruiken, koop je dus cartridges en voor een laserprinter toners. Aangezien de capaciteit van toners over het algemeen hoger is dan die van inktcartridges, ben je relatief goedkoper uit met de verbruikskosten van een laserprinter. Hierbij is het wel goed om het volgende in je achterhoofd te houden: hoe meer je print, hoe voordeliger het gebruik van toners is. Voor bedrijven met een groot printvolume is een laserprinter dus een echte aanrader, terwijl een inkjetprinter een goede optie is voor thuisgebruik.

0