Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De Argentijnse Parilla

Posted on

Barbecuën zoals de echte Argentijnen
De zon begint eindelijk weer te schijnen en wie zon zegt, zegt barbecue! Heb jij de eerste stukjes vlees alweer staan bakken? Grote kans dat jij dat op een oerhollandse barbecue hebt staan doen. Maar deze zomer wordt alles anders: jij gaat indruk maken op je vrienden en familie met de Argentijnse Parilla.

Argentinië is het vleesland bij uitstek. Wist je dat Argentinië bijna twee keer zoveel runderen heeft dan inwoners? Het hele jaar door genieten ze aan de andere kant van de oceaan dan ook van grote stukken vlees die ze op diverse wijzen klaarmaken. Volg het voorbeeld van de Argentijnen en geef een groot barbecuefeest met steaks, spareribs, chorizo geserveerd met een heerlijke bijpassende Argentijnse wijn.

Een Argentijnse parilla is volledig gemaakt van ijzer en is meestal een vaste constructie in de tuin. Deze soort barbecue is meestal in hoogte verstelbaar. In tegenstelling tot de Nederlandse briketten gebruik je houtskool om het vuur aan te maken. Daarop leg je een grillplaat waarop je het vlees kunt bakken. Dankzij het gebruik van houtskool wordt een teveel aan rook vermeden, waardoor de originele smaak van het vlees niet wordt aangetast. Doe zoals de Argentijnen: verzamel zelf verschillende soorten brandhout en verbrand het in een korf tot houtskool. Op een parilla wordt het vlees langzaam en progressief gegaard. Begin dus op tijd te bakken en start met de grootste stukken vlees.

In plaats van een broodje hamburger serveer jij dit jaar choripan. Dat is een Argentijns broodje met chorizo en chimichurri of een mildere saus zoals mayonaise of ketchup. Je kunt voor choripan een bolletje of een stuk stokbrood gebruiken. Het lekkerste is om het broodje ook al een beetje te grillen voor een extra crunchy bite. Je snijdt het broodje vervolgens in de lengte open en legt er het gegrilde worstje tussen. Vervolgens voeg je de saus toe en eventueel kan je het broodje garneren met sla en andere groenten zoals tomaat.

Chimichurri is een pikante saus en marinade om je gegrilde vlees mee op smaak te brengen. Chimichurri bevat knoflook, laurier, bieslook, peterselie, zwarte peper, rode peper, mosterdpoeder, ui, oregano en tijm. Een ware smaakexplosie! De saus is eenvoudig te maken. Voeg alle ingrediënten samen en maal ze met een vijzel. Voeg vervolgens olie en azijn toe om er een vloeibaar geheel van te maken. Smullen maar!

Nodig je vrienden maar alvast uit: dit jaar ben jij koning van de barbecue!

0