Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

5 tips bij het kiezen van een zorgverzekering

Posted on

Het einde van het jaar komt eraan. Dat betekent dat het bijna weer mogelijk is om over te stappen van zorgverzekering. 12 november maken alle zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden bekend. Dan is het hét moment om op zoek te gaan naar een nieuwe verzekering.

Als je besluit over te stappen is het belangrijk dat je niet alleen op de kosten focust, maar ook op de zorg die je nodig hebt. Veel mensen besluiten over te stappen wanneer een andere zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij je wensen en behoefte. Ook wanneer een andere zorgverzekering voordeliger is of als je niet tevreden bent met de service van je huidige verzekering is dat een goede reden om over te stappen. Voordat je een nieuwe verzekering afsluit, is het belangrijk dat je verschillende zorgverzekeringen zorgvuldig met elkaar vergelijkt. Zo kom je uiteindelijk uit op een zorgverzekering die écht bij je past. Verder zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, die leggen we je hieronder uit.

Het eigen risico

Het eigen risico blijft net als in 2020 in 2021 385 euro. Bij iedere basisverzekering heb je een verplicht eigen risico. Dit deel van de kosten moet je zelf betalen als zich iets voordoet waarvoor je verzekerd bent. Pas na deze kosten worden de zorgkosten door je zorgverzekeraar betaalt. Je kunt je eigen risico verhogen tot maximaal 500 euro extra, dan kom je dus uit op 885 euro. Als je besluit je eigen risico te verhogen, krijg je korting op je premie. Wanneer je verwacht dat je gewoon gezond blijft en je geen hoge ziektekosten zult maken, kan het verhogen van je eigen risico een voordeel zijn, omdat je dan uiteindelijk minder geld kwijt bent.

Het soort polis

Je kunt uit verschillende soorten polissen kiezen, namelijk uit een natura-, een restitutie-, of een combinatiepolis. Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar direct de kosten, maar wel alleen bij zorgverleners waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Je kunt dus slechts naar een select aantal zorgverleners.

Een restitutiepolis wordt ook wel de vrije zorgkeuze genoemd. Hier ben je namelijk vrij in het kiezen van een zorgverlener. Soms moet je hier wel eerst de rekening zelf betalen en dan later het bedrag bij je verzekeraar declareren.

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een restitutie- en naturapolis. Bij deze polis heb je vrije keuze bij de meeste zorgverleners, maar niet bij allemaal. Soms moet je ook bijbetalen. Het voordeel van deze polis is dat deze goedkoper is dan een restitutiepolis, maar dat je wel meer keuze hebt dan bij een naturapolis.

0