Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Lekkere stoofpot voor de koude wintermaanden

Posted on

Een huisgemaakte en lekkere stoofpot van rundsvlees is het perfecte gerecht voor een koude dag. De combinatie van stevige brokken mals vlees, groenten, knoflook en verse kruiden vult het huis met de meest fantastische aroma’s. En het mooie aan soepen, lekker stoofvlees en/of een winters stoofpotje is dat je ze kunt aanpassen met wat je bij de hand hebt of wat je voorkeur heeft! Ons heerlijk recept is gemakkelijk te bereiden. Een winters stoofpotje waar het hele gezin dol op zal zijn!

Welk vlees moet je gebruiken?

Je kan vlees met of zonder vet gebruiken. Gebruik je met vet dan zal het extra smaak brengen aan je lekkere stoofpot of stoofvlees. Naar verluidt is Iers rundsvlees het beste vlees om te stoven. Maar om het even welke koe die een goede en gezonde beweging genoot, zal je mals vlees geven. Denk hierbij aan de schouders, de nek en de borst. Het bindweefsel dat overvloedig aanwezig is in het vlees, lost langzaam op terwijl je het stooft en maakt het vlees mals.

Groenten bouquet

Zoals eerder gezegd: je kiest de groenten van je voorkeur. Bij lekker stoofvlees wordt meestal gekozen voor ajuin, knoflook en wortel. Maar een winters stoofpotje verdient wat meer. Eigenlijk zijn alle knolgroeten passend voor dit nostalgisch gerecht.

Hemelse en onmisbare smaakmakers

Oregano, tijm en/of rozemarijn zijn kruiden voor een zacht smakende stoofpot. Paprika, salie, mosterd en peper zullen je stoofpot of stoofvlees wat meer pit geven. Om af te werken kan je laurierblad of kruidnagel toevoegen. Ook een kaneelstokje is een heerlijke smaakmaker en optie.

Uiteraard mogen we de toevoeging van het bier of de wijn niet vergeten, alhoewel dit niet altijd nodig is. Maar het wordt wel vaak gedaan omdat het volgens grootmoeders originele recept nu eenmaal zo hoort. Wil je er toch bier aan toevoegen, dan kan je tafelbier of Rodenbach gebruiken voor een zoete smaak en trappist of Chimay voor een minder zoete smaak. Ook rode wijn kan gebruikt worden en welke rode wijn je gebruikt, hangt af van je smaak.

Recept

Ingrediënten voor 4 personen: 4 teentjes knoflook, 2 ajuinen, 2 wortelen, 1 prei, tomatenstukjes (400 gr), 1 dl runderbouillon, 1 el mosterd, peper en zout, bloem en rundsvlees.

De wortelen en prei kan je al vooraf koken. Stoof het vlees bruin en haal het dan uit de pan. Stoof de ajuin en knoflook in het bakvet van het vlees. Voeg vervolgens eerst de mosterd, bouillon en de groenten toe en nadien het vlees. Het geheel laat je een uurtje of 2 stoven. Smakelijk!

0