Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Leef lekker en gezond met noten als vast onderdeel van je dieet

Posted on

Als je fan bent van gezond en lekker, dan zullen ook bij jou thuis volop gedroogde vruchten en noten te vinden zijn. Potten volgestopt met walnoten en verschillende soorten pinda’s voor in salades of aziatische gerechten, van gedroogde perziken tot verschillende rozijnen, waarmee je desserts een extra dimensie geven kan. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze komen op je tafel terug.  

Van een eigen recept voor pesto gemaakt van zonnebloempitten voor bij de pasta tot studentenhaver voor op tafel bij een goed glas wijn. De toepassingen van gedroogd fruit en noten zijn eindeloos. Daarom dat er in je voorraadkast wel twintig verschillende potten te vinden zijn. Maar omdat je een zoetekauw bent, blijft je favoriet echter de hazelnoot. 

Online kun je verschillende soorten hazelnoten en producten bestellen

Tegenwoordig Je kunt hazelnoten makkelijk online vinden. Ze zijn makkelijk te selecteren aan de hand van allerlei verschillende kenmerken. Zo kun je kiezen uit witte of bruine hazelnoten, gebrande of geblancheerde hazelnoten, maar ook biologische hazelnoten of hazelnootmeel behoren tot de opties. 

Hazelnoten worden vooral gebruikt bij het vervaardigen van zoetigheid. Iedereen kent wel de typische room gebakjes waar gemalen hazelnoten opzitten. Maar ook bijvoorbeeld de notendip die je voor 50 cent extra op je softijsje kunt krijgen bij de meeste ijsmachines bestaat uit hazelnoten. Daarnaast worden hazelnoten ook veel gebruikt bij het vervaardigen van bonbons en pralines. En vergeet zeker ook Nutella niet, ’s werelds meest bekende pasta voor op de boterham. 

Het gebruik van hazelnoten gaat al vele duizenden jaren terug

Maar liefst 25% van de wereldwijde hazelnoot voorraad wordt opgekocht door Ferrero, het italiaanse bedrijf dat naast Nutella ook de bonbons van Ferrero Rocher op de markt brengt. Vandaag de dag vindt maar liefst bijna 70% van de productie van hazelnoten plaats in Turkije. Het gebruik van hazelnoten in de keuken gaat echter vele duizenden jaren terug. 

Het voornaamste bewijs hiervoor werd gevonden tijdens opgravingen op het Schotse eiland Colonsay. Hier werden tijdens een archeologische ontdekking van een nederzetting van 8000 jaar oud de resten van honderdduizenden schillen van de hazelnoot gevonden. Maar eeuwen later en duizenden kilometers verderop  gebruikten ook de Grieken de hazelnoot volop in de keuken en werd de noot daarnaast rondgestrooid bij huwelijken, omdat deze symbool stond voor vruchtbaarheid en dus voor kinderen zou zorgen. 

0