Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een koolhydraatarm dieet, wat is het en hoe houd je het vol?

Steeds vaker hoor je over een koolhydraatarm dieet. Waar veel typen diëten maar een korte periode populair zijn, is dit dieet al jaren belangrijk. En niet voor niets. Door het uitbannen van brood, pasta, rijst en aardappel zorg je dat er minder suikers en koolhydraten geconsumeerd worden, waardoor je bloedspiegel een stuk stabieler wordt. Dit in tegenstelling tot voeding met veel suikers, die je bloedsuikerspiegel juist doen stijgen en dalen. 

Ga je koolhydraten uit je voeding dieet halen, dan zul je merken dat je meer energie hebt. Bij zo’n dieet ga je namelijk vaak de koolhydraten vervangen door groenten. Die bevatten op hun beurt weer veel vitamines, vezels en mineralen die energie geven. Ga je koolhydraat arm eten dan wil dat niet zeggen dat je minder moet gaan eten. Je kunt dezelfde hoeveelheden eten, of zelfs meer, maar dan dus wel de gezondere varianten.

Welke producten horen bij een koolhydraatarm dieet?

Een deel van de koolhydraten die je uit je dieet haalt worden vervangen door eiwitten. Deze zorgen onder andere voor spierbehoud. Koolhydraatarme producten zijn bijvoorbeeld zuivel, vis, vlees en peulvruchten. Ga je echter meer calorieën innemen dan dat je verbruikt, dan kom je alsnog aan. Eet dus niet te veel,ook al zijn het koolhydraatarme producten.

Wat kun je wel eten bij een koolhydraat arm dieet?

Als je van voedingspatroon wisselt, dan kom je automatisch voor wat problemen te staan. In het begin zul je geregeld research moeten doen om gevarieerd te kunnen blijven eten. Door de kennis die je daarmee opdoet, wordt het echter wel steeds makkelijker. Daarom zijn de eerste weken het lastigste, maar zo gauw je je draai in dit voedingspatroon hebt gevonden zul je merken dat het mee valt. En, zoals met alles, als je het 3 maanden kunt volhouden, zit het in je systeem en kost het geen moeite meer.

Als ontbijt kun je bijvoorbeeld een boerenomelet maken die ei, melk en groenten bevat. Natuurlijk kun je ‚s ochtends ook een salade eten, maar vergeet dan niet om vlees, ei, vis of noten toe te voegen. Anders heb je na een half uur alweer honger.

Een koolhydraatarm dieet

Ook voor het avondeten moet je bij alles wat je klaarmaakt nadenken wat het bevat. Zoals gezegd is dat in het begin misschien vervelend, maar je zult merken dat het al snel makkelijker wordt. Bij gerechten voor het avondeten kun je vaak koolhydraten vervangen. Zo kun je lasagnebladen vervangen door aubergine. De meeste andere ingrediënten van een lasagne zoals tomatenpuree, gehakt en mozzarella passen gewoon binnen een koolhydraatarm dieet.

Fruit en groenten eten als tussendoortje

Een sandwich als tussendoortje zit er niet meer in als je koolhydraatarm gaat eten. Gelukkig zijn er genoeg producten waar je die mee kunt vervangen, zoals komkommers, wortels, noten, druiven, etc. Daarnaast springen producenten ook steeds meer op dit type dieet en dus kun je steeds meer vinden van koolhydraatarme producten, die bevatten vaak de precieze hoeveelheid eiwitten en vetten, wat ervoor kan zorgen dat je het dieet beter volhoudt.

Natuurlijk is het niet makkelijk om van dieet te switchen, zeker als je veel producten die je je hele leven al hebt gegeten, moeten laten staan en vervangen. Uit onderzoek is echter gebleken dat een verandering in je leven na 3 maanden door hoofd en lijf is geaccepteerd en dat de veranderingen dan als normaal aanvoelen. Er zijn echter ook een aantal tips om een dergelijk dieet beter vol te kunnen houden. Allereerst, zorg ervoor dat je geen verleidingen in huis haalt. Dus geen chips, chocola en koek!

0