Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De invloed van Artificial Intelligence op de kantoorwereld

Posted on

Artificial Intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie is de intelligentie waar software, apparaten en machines zelfstandig problemen oplossen. Het denkvermogen van mensen wordt hierbij geïmiteerd. Hoeveel invloed zal dit hebben op de kantoorwereld? In dit artikel bespreekt SKEPP de voor- en nadelen van Artificial Intelligence op kantoor! 

De voordelen: 

1. Het wervingsproces bevorderen 

Op de HR afdeling kan AI toegepast worden om het wervingsproces te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een tool die ervoor moet zorgen dat potentiële kandidaten beter matchen met de desbetreffende functie. Verder kan er gedacht worden aan een tool om prestaties van werknemers te meten. Dit kan managers helpen om de juiste personen te selecteren voor promotie. 

2. Administratie taken

Het kost vaak veel moeite om een vergadering in te plannen waarbij 7 personen aanwezig moeten zijn. AI kun je in dit geval perfect inschakelen om een plekje in de agenda’s te vinden. Daarnaast kost notuleren onnodig veel tijd maar is wel nuttig, ook dit is op te lossen met een tool. De verschillende tools ontzorgen werknemers van diverse taken, waardoor ze veel tijd kunnen besparen. 

3. Digitale receptie 

Een ander voordeel van AI is een digitale receptie. Tegenwoordig kan ook de taak van receptionist vervuld worden op een digitale manier. Bij binnenkomst van een kantoorpand kunnen bezoekers bij een de digitale receptie doorgeven met wie er een afspraak staat gepland. Deze persoon wordt vervolgens gebeld. Hierdoor kan een bedrijf tijd en geld besparen. 

De nadelen: 

1. Dubbele afspraken 

Bij het plannen van een vergadering via AI kan het zijn dat er een afspraak wordt gemaakt zonder dat jij het direct doorhebt. Op deze manier kan het voorkomen dat je zelf ook nog een afspraak gaat maken, waardoor er een dubbele afspraak ontstaat. Daarnaast gaat het immers om een systeem, dus hier kunnen altijd fouten in zitten. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van geplande afspraken en check alles nog een keer na. 

2. Afhankelijkheid 

De introductie van AI roept ook veel vragen op bij werknemers. Zullen bepaalde werknemers overbodig worden? Kan Artificial Intelligence ons volledig overnemen in de toekomst? Deze vragen zullen per bedrijf verschillen, maar bij bijna elk bedrijf is er wel een functie die niet gedigitaliseerd kan worden. Dus volledige afhankelijkheid is vooralsnog onwaarschijnlijk! 

3. Gevaar van hackers 

Het gebruik van slimme apparaten heeft ook een risico. AI apparaten werken met privacygevoelige data. Het is dus erg belangrijk om deze apparaten goed te beveiligen en te voorkomen dat hackers toegang kunnen krijgen tot de data. Dit is niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor je klanten, werknemers en andere vertrouwelijke informatie. 

Gaat jouw bedrijf gebruik maken van Artificial Intelligence? 

Voor je beslist dat je AI wilt gaan toepassen in jouw kantoorruimte is het handig om de voor- en nadelen te bekijken. Aan de hand daarvan kun je beslissen of AI van toegevoegde waarde kan zijn. Heb je nog vragen over Artificial Intelligence en hoe dit verwerkt zal worden in de kantoorwereld? Neem dan contact op met SKEPP! 

0