Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen (en wat te doen)

Wanneer een persoon merkt dat ze hun haar verliezen, is hun eerste vraag meestal: “Waarom?!” De veronderstelling die velen automatisch maken is ‘mannelijke kaalheid’ (wat trouwens ook bij vrouwen voorkomt). Je weet echter misschien niet dat er veel redenen zijn waarom iemands haar uitvalt.

De genetische worp van de dobbelsteen

Ze zeggen dat je je familie niet kunt kiezen en hetzelfde geldt voor je genetica. Je krijgt wat je krijgt en voor veel mensen (mannen en vrouwen) geldt dat ook voor Alopecia Androgenetica (AGA), beter bekend als ‘mannelijke kaalheid’. Er zijn ongeveer 200 genetische markers die invloed hebben op je haar en haargroei. Je moeder of je vader, of beiden, geven deze genen door en als je de pech hebt de ontvanger te zijn van een bepaald gen dat verantwoordelijk is voor AGA, zullen je follikels gevoeliger zijn voor de natuurlijke hormonen van je lichaam. Dit gen verkleint geleidelijk de follikels en je zult typische ‘kaalheid’ opmerken van een terugwijkende haarlijn, dunner wordend haar en/of kalende kruin.

Wat kan er aan gedaan worden?

Als je familieleden hebt met dit soort haaruitval, kun je een genetische test ondergaan om te bepalen hoe groot de kans is dat je je haar verliest. Als het risico matig tot hoog is, kun je specialistisch advies inwinnen en vroeg met een preventieve behandeling beginnen, voordat je haar echt volume verliest.

Auto-immuunziekten

Een aantal auto-immuunziekten zoals alopecia areata, alopecia universalis, lupus, de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves, de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en psoriasis kunnen gedeeltelijk of volledig haarverlies veroorzaken. Bij patiënten met alopecia areata valt het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de haarzakjes aan, waardoor het haar uitvalt, soms in bosjes, waardoor kale plekken van verschillende groottes op de hoofdhuid achterblijven. Het kan ook resulteren in totale kaalheid en het verlies van wenkbrauwen, wimpers, lichaamshaar en schaamhaar.

Het is belangrijk op te merken dat in sommige gevallen het niet de ziekte zelf is, maar de medicijnen die worden gebruikt om haaruitval te behandelen.

Wat kan er aan gedaan worden?

Raadpleeg eerst jouw arts voor een verwijzing naar een specialist of een immunoloog. In veel praktijken worden wimper-, wenkbrauw- en zelfs schaamhaartransplantaties aangeboden naast traditionele haartransplantaties.

de belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen

Wat krijgt jouw lijf binnen?

Kijk eens in je medicijnkastje. Wat neem je regelmatig? Ik heb het niet alleen over voorgeschreven medicijnen, maar ook over supplementen. Een groot aantal medicijnen noemen haaruitval als bijwerking. Ze omvatten cholesterolverlagende medicijnen, bloedverdunners, sommige bloeddrukmedicatie, sommige antacida, psoriasispillen, anticonvulsiva, jichtmedicatie, acnebehandelingen zoals isotretinoïne, antischimmelmiddelen en steroïden.

Het is algemeen bekend dat kankermedicijnen leiden tot haaruitval, en niet alleen op het hoofd. Haaruitval over het hele lichaam komt vaak voor. Soms kan het stoppen met een medicijn haaruitval veroorzaken. Sommige anticonceptiepillen kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan gezond, dik en glanzend haar, maar als je ze stopt, kan dat een tijdje het tegenovergestelde effect hebben.

Wat kan er aan gedaan worden?

Controleer de mogelijke bijwerkingen van bestaande medicatie en als je je zorgen maakt, raadpleeg dan jouw arts om te zien of er iets kan worden gedaan zonder jouw behandelplan in gevaar te brengen.

Wat eet je? (Of wat eet je niet?)

Het lijkt alsof er elke dag een nieuw dieet populair is, nietwaar? Het probleem met populaire diëten is dat ze meestal zeer restrictief zijn op een of meer elementen. Of het nu gaat om het enorm verminderen van koolhydraten, het elimineren van granen of het overslaan van zuivelproducten, strikte, inflexibele diëten kunnen leiden tot tekorten aan vitamines, mineralen, antioxidanten, eiwitten, ijzer of andere elementen.

Wanneer in jouw lichaam bepaalde voedingsstoffen opraken, kunnen haarzakjes in een soort ‘winterslaap’-fase worden gedwongen. De haarlokken vallen af ​​en er groeit geen nieuw haar voor in de plaats.

Wat kan er aan gedaan worden?

Krijg hulp van een diëtist of voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerd dieet eet dat je de antioxidanten, ijzer, zink, vitamine B, proteïne en biotine geeft die je nodig hebt om een ​​gezonde haardos te bevorderen.

Belangrijkste oorzaken van haaruitval bij mannen

Verlies je haar door work outs te doen?

Wanneer jouw weerstands- en krachttrainingsregime te hoog is, produceer je meer endogeen testosteron. Dat wordt omgezet in DHT, wat ervoor kan zorgen dat je haarzakjes geen haar meer produceren. We weten het, het is volkomen oneerlijk. Juist de dingen die je verwacht van traine, een spiermassa, gezond libido, verhoogde energie en hersenfunctie, zouden kunnen zijn wat je gedeeltelijk kaal maakt. 

Wat kan er aan gedaan worden?

Om de omzetting van testosteron in DHT tegen te gaan, moet je de aanmaak van het enzym 5-AR (5-alpha-reductase) afremmen. 5-AR-remmers zijn finasteride, dutasteride en kruidensupplementen. Of, doe rustig aan met je oefeningen!

0