Met het steeds populairder worden van cryptomunten, hoor je ook steeds vaker de term ‘marketplace NFT’ vallen. NFT staat voor non-fungible token en is een vertegenwoordiging van iets unieks in de vorm van een token. Fungible betekent makkelijk vervangbaar. Niet uniek, of niet bijzonder dus. Non-fungible betekent dus dat het niet makkelijk vervangbaar is. Dit maakt ook meteen redelijk duidelijk wat een non-fungible token (NFT) is. Een non-fungible token is een token die uniek is. Er is er maar één van.
Wanneer je een Bitcoin verkoopt en een week later terugkoopt, heb je in principe precies hetzelfde, ook al is het niet letterlijk dezelfde coin. Bij een NFT is dit anders. Van de NFT is er écht maar één unieke. Binnen korte tijd zijn NFT’s enorm populair geworden. Bij veel mensen roept dit de vraag op hoe zij zelf een NFT kunnen maken.
Het is belangrijk om te weten dat de meeste non-fungible tokens draaien op het Ethereum netwerk. Echter, het is ook mogelijk NFT’s te maken op bijvoorbeeld Flow en Worldwide Asset Exchange. Voor nu kijken we even naar Ethereum, omdat dit over het algemeen het meest voorkomt.
Creëer een uniek iets
Het meest logische is dat je bij het maken van een NFT begint bij het maken van je daadwerkelijke kunstwerk. Dit kan bijvoorbeeld een GIF-bestand of een JPG-bestand zijn, maar ook een MP3-bestand. Vervolgens moet je een keuze maken op welk netwerk je de NFT gaat creëren en distribueren. Zoals we eerder al zeiden kijken we voor nu naar Ethereum. Hierna is het belangrijk een platform uit te kiezen, waarop je de NFT gaat lanceren. Elk platform heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Het is belangrijk dat je je onderzoek goed doet voordat je een keuze maakt.
Wanneer je een platform hebt uitgekozen, is de volgende stap het koppelen van je wallet. Vervolgens laad je je bestand in op het platform en voeg je de titel en bijvoorbeeld beschrijvingen toe aan je bestand. In principe is je NFT nu gecreëerd.
Een groep NFT’s uitbrengen
Er zijn natuurlijk wel verschillende dingen die je nog kunt doen of toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten een ‘groep’ NFT’s ineens uit te brengen. Een voorbeeld hiervan in de echte wereld is dat steeds meer bands of artiesten hun nieuwe album in de vorm van een NFT uitbrengen. Tevens kun je er bijvoorbeeld voor kiezen royalty’s toe te voegen. Je krijgt dan een bepaald percentage van het bedrag, wanneer de koper van de NFT deze weer doorverkoopt.
Voor het voorbeeld van het verkopen van een NFT gaan we even uit van het platform OpenSea. Wanneer je op de website bent kun je verschillende dingen doen. Bij ‘Explore’ vind je bijvoorbeeld NFT’s die op dit moment te koop staan. Hier kun je dan ook NFT’s kopen, mocht dit iets zijn wat je wil.
Verkopen van NFT’s
Wat je bijvoorbeeld kunt doen is het plaatsen van je NFT op de website Rarible. Na het plaatsen van je NFT op Rarible wordt deze gelinkt aan OpenSea. De NFT is dan dus ook te zien en te kopen op OpenSea. Een goede reden om het via Rarible te doen in plaats van via OpenSea is dat het wat eenvoudiger op te zetten is én net wat goedkoper.
Er volgt nu een stappenplan voor het verkopen van een NFT op Rarible (de NFT komt dan dus ook op OpenSea terecht.
Een volgende stap kan zijn het marketen van je NFT, bijvoorbeeld via Reddit of een dergelijk platform. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de NFT gewoon op de markt te laten staan en te wachten tot deze verkoopt.