Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Capilex, een nieuwe manier van financiering voor ondernemers

Posted on

Het zijn barre tijden voor ondernemers. De terugbetaling van de coronasteun en uitgestelde belastingen trekken een zware wissel op veel van hen. Soms is investeren de enige manier om een onderneming vlot te trekken, maar banken zijn niet scheutig met leningen aan het midden- en kleinbedrijf. En daar zagen ondernemers Lex Gielen en Luc van Laarhoven kansen.

Luc van Laarhoven: “Wij helpen met onze manier van financieren ondernemers die bij traditionele banken niet terecht kunnen. Of ze krijgen helemaal geen lening, of het duurt gewoon te lang. Bij Capilex kunnen deze ondernemers vrij eenvoudig een lening krijgen met de waarde van hun koophuis als onderpand. Doordat we bijna het hele aanvraag- en screeningsproces hebben geautomatiseerd kunnen we deze leningen ook nog vrij snel uitkeren”

Speciale programma’s 

Tussen het invullen van het eerste online formulier en de uitbetaling van de lening op de bedrijfsrekening zit soms maar een paar dagen. Hoe kan het dat een bank maanden doet over iets dat Capilex soms nog geen week kost? Lex Gielen: “Wij maken gebruik van speciaal ontwikkelde programma’s die razendsnel kunnen analyseren of iemand kredietwaardig is en hoe het zit met de waarde van het huis. Deze Capilex-software hebben we zelf ontwikkeld, dat ontwikkelen van systemen is iets dat ik in het verleden vaker heb gedaan.”

Scannen en screenen

Over wat voor systemen dat zijn zegt Lex Gielen: “Paylex is bijvoorbeeld een bedrijf dat is voortgekomen uit software die ik ontwikkelde voor mijn eerste bedrijf, Atlantisch Financiers, een factoringbedrijf. Software waarmee je je in een keer miljoenen bedrijven van over de hele wereld kunt scannen op kredietwaardigheid. Een ander voorbeeld van software die we voor Atlantis Financiers hebben ontwikkeld is Customer Diligence. Daarmee kunnen bedrijven onderzoeken of klanten betrokken zijn bij kwalijke zaken als het financieren van terrorisme of het witwassen van geld. Normaal gesproken kost dit soort onderzoek behoorlijk wat tijd, maar met deze software worden tientallen databases tegelijkertijd gescreend. Net als bij Paylex waren er meer bedrijven geïnteresseerd in deze systemen en zo is ook dit bedrijf uitgegroeid tot een zelfstandig opererende onderneming. Ook bij Capilex maken we gebruik van beiden systemen, en niet alleen om ondernemers die een lening aanvragen te screenen.”

Investeren in ondernemers

Luc van Laarhoven: “We bieden investeerder namelijk de kans om te investeren in de leningen die we verstrekken aan ondernemers. Die investeringen hebben het vastgoed van de ondernemer als onderpand. We zetten onze software onder andere in om de risico’s voor investeerders zo gunstig mogelijk te spreiden. Met een looptijd van 3 jaar en een minimum investering van 100.000 euro, hoeven investeerders verder nergens meer naar om te kijken. Daarbij vindt deze groep het fijn om te investeren in ondernemers, daar herkennen ze een groot deel van zichzelf in.”

0