Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zelfstandig worden? Dit zijn je eerste stappen als ZZP’er

Posted on

Wij mannen hebben een behoefte aan vrijheid. Een kantoor, verplichtingen, een baas, de vaste routine: het kan af en toe behoorlijk beklemmend voelen. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om zzp’er te worden. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Ben je het zat om elke ochtend precies om 9 uur op kantoor te moeten zijn? Om maar te moeten doen wat de baas zegt en geld te verdienen voor iemand anders? Ben je klaar met de routine en heb je behoefte aan iets nieuws? Waarom ga je niet voor jezelf beginnen? Waarom word je geen zzp’er?

Werken als zelfstandige heeft zijn voordelen. Je bepaalt je eigen ritme, je kan werken vanuit huis (of vanuit iedere andere locatie), je bent vrij en onafhankelijk. Tegelijkertijd heeft het ook zijn mindere kanten: je hebt geen vast salaris, als je ziek bent krijg je niet doorbetaald, je hebt geen vakantiegeld of dertiende maand, geen kerstpakket of collega’s om je heen. Maar als je overtuigt bent dat je zelfstandig wilt worden, dan zijn de volgende stappen de eerste stappen die je moet zetten.

Inschrijving

Allereerst moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er. Je moet een naam verzinnen, je moet kiezen onder welke rechtsvorm je zal verder werken en vervolgens kan je facturen indienen en dus legaal met opdrachtgevers samenwerken. De legale basis is uiteraard het belangrijkst, ook als het aankomt op de belasting, dus zorg dat je, voordat je ergens anders mee begint, staat ingeschreven.  

Bron: Pexels

Website

Hoewel je wellicht klanten van je oude werk hebt kunnen meenemen, moet je reclame voor jezelf kunnen maken. Je moet een portfolio hebben en online vindbaar zijn. Zet een eigen website op die er goedverzorgd en up-to-date uitziet, en zo heb je gelijk iets waar je naar kan verwijzen of naar kan doorlinken als mensen vragen naar je eerdere werk.

Visitekaartje

Visitekaartjes zijn een onmisbare tool voor iedere ondernemer. Het is dé manier om naast een indruk ook een afdruk van jezelf achter te laten als je bij een potentiële klant langsgaat. Een van de eerste stappen die je dan ook moet nemen als je een bedrijf begint is visitekaartjes afdrukken met je naam, logo en contactgegevens.

Verzekering

Het fijne aan het hebben van een vaste baan is dat je verzekerd ben voor ziekte, ongevallen, schade aan bijvoorbeeld je computer en zelfs als je arbeidsongeschikt raakt heb je verzekeringen. Deze verzekeringen bestaan ook voor zzp’ers, en hoewel je misschien nooit ziek bent zijn zulke verzekeringen zeker aan te raden: de financiële schade zal enorm zijn als je toch wat overkomt.

Bron: Pexels

Bedrijf

Voordat je de grote markt inspringt, moet je een idee hebben van wat je precies gaat doen en waarin jij je onderscheidt van de concurrentie. Een simpel businessplan is heel belangrijk, evenals de tarieven die je gaat vragen. Denk na over alle strategische en economische zaken: vraag jezelf af waarom klanten bij jou terecht zouden moeten. Maak daarbij een stappenplan van hoe je in je eerste jaar wil groeien: dit zal je structuur geven als je net begint.

0