Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zelf een tuinhuis bouwen: wat heb je allemaal nodig en welke mogelijkheden zijn er?

Posted on

Pak het tuinhuis verbouwen systematisch en doordacht aan

Zelf een tuinhuis bouwen is een leuke klus als je handige handjes hebt. Maar ook ervaren doe-het-zelvers moeten goed opletten als ze van plan zijn om een eigen tuinhuis in elkaar te zetten. Een tuinhuis ontwerpen en bouwen moet je systematisch en goed doordacht aanpakken, zodat het resultaat echte kwaliteit is. Maar welke materialen heb je allemaal nodig voor de bouw van een tuinhuis? Welke gereedschappen en materialen mogen niet in je kluspakket ontbreken? En welke modellen tuinhuisjes zijn tegenwoordig populair?

Belangrijkste gereedschappen en materialen

Voor het bouwen van een tuinhuis moet je natuurlijk het nodige gereedschap hebben. Denk aan boormachines, zagen, een schroefboormachine, een schuurapparaat, schroevendraaier, spijkers, een waterpas, schroeven, moeren en bouten. Belangrijk is een goede basis van beton, zodat het tuinhuis stevig en stabiel staat. Verder heb je natuurlijk voldoende planken en kwalitatief goed hardhout nodig om het tuinhuis te bouwen. Vergeet een goede en betrouwbare dakbescherming in de vorm van een windveer niet. Een windveer werkt het dak af en zorgt ervoor dat er geen wind en regen onder het dak door kunnen komen. Het tuinhuis zelf kun je overigens vaak als compleet bouwpakket bij een houtspecialist aankopen. Natuurlijk kun je ook zelf een ontwerp op maat maakt, met zelfgekozen vormen, lengtes en breedtes, maar dit vraagt wel veel tijd, precisie qua ontwerp en doorzettingsvermogen.

Houd rekening met de beoogde functies van het tuinhuis

Het ontwerp, formaat en de vorm van jouw tuinhuis dien je af te laten hangen van de gebruiksfunctie van het tuinhuis. Wil je het huisje vooral gebruiken als opslagplek voor tuingereedschap, meubilair, kinderspeelgoed en/of fietsen? Of is het tuinhuisje bedoeld als een extra hobbyplek? In het laatste geval is het belangrijk dat je zorgt voor een ruimte waar er gehobbyd kan worden en ruimte is om hobbymaterialen op te slaan.

En nog meer mogelijkheden: het tuinhuis als kas huisje of extra werkplek

Tuinhuisjes kunnen naast opslag- en hobby plekken nog meer functies hebben. Zo zijn er mensen die heel graag tuinieren. Hiervoor bestaan speciale tuinhuisjes met grote glazen wanden en dak delen, zodat je (een deel van) het tuinhuisje kunt gebruiken om plantjes te kweken en te laten groeien. Een andere populaire functie van tuinhuisjes die in populariteit groeit, is het tuinhuisje benutten als een extra werkplek. Je kunt een deel inrichten als buitenkantoor, wat natuurlijk handig is als je zzp’er bent en regelmatig thuis werkzaamheden uitvoert. 

0