persoonlijke ontwikkeling

Word de beste versie van jezelf : Persoonlijk leiderschap is niet voor watjes

Wees eerlijk: leef jij het leven dat je wilt en verdien jij je geld met wat je het allerliefste wilt? Heb je het gevoel dat je je volledige potentieel benut? Of denk je dat het mogelijk is om meer te bereiken? Wellicht heb jij talenten in huis, maar betekent dit dat je vanzelf een leuke baan vindt of promotie maakt?

Ook al beschik je over talent, het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen, op persoonlijk en op professioneel gebied.  Niet alleen wat inhoudelijke kennis op betreft. Minstens zo belangrijk is om te blijven investeren in persoonlijke ontwikkeling en vooral op het gebied van persoonlijk leiderschap. Klinkt je dat wat vaag in de oren? Hieronder vind je enkele  goede  redenen om geld en tijd te spenderen aan persoonlijk leiderschap en talentontwikkeling

Houd zelf de regie over je carrière en je leven

Zit jij zelf stevig achter het stuur van je ‘auto des levens’? Of laat je je vaak ongewild leiden door wat anderen vinden? Heb je de loopbaan die je ouders voor ogen hadden voor jou? Als je in het leven en je loopbaan niet je eigen plan trekt, maak je onderdeel uit van de plan van een ander. Zo simpel is het. Wil je zaken anders aanpakken? Dan is nu de beste tijd om in actie te komen.

Persoonlijk leiderschap betekent weten wat je wilt, weten waar jouw talenten liggen en zelf in actie komen. Het betekent de regie (terug)nemen over jouw loopbaan en leven en zelf de richting bepalen. Het klinkt misschien cliché, maar het is belangrijk om geen spijt te hebben als je terugkijkt op jouw leven. Je kunt het (voor zover we weten) niet meer overdoen (yolo!). Dus neem de tijd om erover na te denken wat je nog wilt bereiken in jouw loopbaan en jouw leven. Wat is voor jouw belangrijk? Wat wil je nog graag doen? Neem de verantwoordelijkheid en ga ervoor!

Ontwikkel je talenten

We worden allemaal geboren met talenten. Maar die talenten ontwikkelen zich vaak niet vanzelf. Leef je al je volledige potentieel of zit er nog groei in je talentontwikkeling? Daag jezelf uit om het beste uit jezelf te halen, in je privé en je werkende leven. Dat is best spannend. Als je besluit om bijvoorbeeld een programma te volgen en actief aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap en talentontwikkeling wordt je onherroepelijk met jezelf geconfronteerd. Met je sterke kanten, maar ook met minder leuke kanten.  Het vereist moed en het zal schuren. Maar is het niet zo dat een steen door schuren des te mooier gaat glanzen? Het loont zeer de moeite om uit je comfortzone te stappen en de uitdaging aan te gaan. Uit vele onderzoeken blijkt: Het maximale uit jezelf en je leven halen maakt gelukkig! Een juiste mindset is daarbij heel belangrijk. Durf fouten te maken, dingen uit te proberen, durf te leren en durf in jezelf te investeren. Niets is zo bevredigend voor de mens om zijn passie te vinden, te ontwikkelen en in te zetten. Waar krijg jij energie van en wat staat er nog in de weg? Ga ermee aan de slag en de beloning zal groot zijn.

Scoor bij je werkgever

Innovatie staat bij veel organisaties steeds vaker hoog op de agenda. De ontwikkelingen gaan snel en de concurrentie is hoog. Organisaties realiseren zich steeds meer dat investeren in de ontwikkeling van medewerkers zich terugverdient. En dit geldt allang niet meer alleen voor een select clubje ‘high potentials’. Alle talenten die binnen de organisatie bestaan moeten benut worden om te blijven groeien. Als de talenten en ambities van de medewerkers verbonden worden aan de doelstellingen van een organisatie ontstaat er een win-win situatie. Er wordt daarom steeds meer  geïnvesteerd in programma’s voor talentontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Wellicht heb jij talenten die je tot nu toe nog niet hebt kunnen inzetten in jouw werk. In een goed programma krijg je de testen en tools aangereikt om die talenten te gaan ontwikkelen zodat jij van nog grotere waarde kan zijn. Door je hierin proactief op te stellen maak je een goede indruk. Overtuig jouw leidinggevende van de waarde die jij kunt toevoegen na het volgen van een programma op het gebied van persoonlijk leiderschap. Op internet zijn er voldoende organisaties te vinden die passende programma’s aanbieden. Zorg dat je een goed verhaal hebt en ga voor de win-win op jouw werk.

Verhoog je invloed en verbeter je relaties

Herken je het volgende: je hebt vaak goede ideeën, maar je vindt het lastig je punt te maken en het idee over te brengen. Een onderdeel van persoonlijk leiderschap is het verbeteren van je communicatie en het verhogen van het vertrouwen in eigen kunnen. Hierdoor zal het je lukken om meer invloed uit te oefenen en op een natuurlijke manier anderen te overtuigen. Je wordt daadkrachtiger en besluitvaardiger en je leert je staande houden in allerlei situaties.
Door je te verdiepen in persoonlijk leiderschap krijg je meer inzicht in je eigen motieven en patronen. Daardoor herken je dat ook meer bij anderen, waardoor de gesprekken die je met anderen hebt meer diepte krijgen. Authentieke mensen zijn als een magneet voor anderen. Door zelfkennis en effectieve communicatie wordt je een fijne gesprekspartner.

Blijf jezelf, maar verbeter de versie

Je hoeft niet iemand anders te worden, blijf jezelf, er zijn al zoveel anderen. Maar word wel de beste versie van jezelf. Authentiek, trouw aan jezelf.
Gedurende je leven blijven de rollen die je aanneemt veranderen en verandert je (werk)omgeving.  omdat je gedurende je leven rollen aanneemt, je omgeving verandert en stelt weer andere eisen. Het goede nieuws: op het vlak van persoonlijke leiderschap en talentontwikkeling ben je nooit uitgeleerd en het is nooit te laat om te beginnen. De weg van persoonlijk leiderschap is spannend en confronterend, het is niet voor watjes, maar het is wel erg de moeite waard.

Spannend en confronterend, maar heel erg de moeite waard.