Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Welke werkschoenen zijn er nodig voor de verschillende beroepsgroepen?

Posted on

Er zijn behoorlijk veel beroepsgroepen waar werkschoenen of veiligheidsschoenen verplicht zijn. Vandaar dat het aanbod van deze schoenen tegenwoordig enorm is en niet elke schoen is voor elk beroep te gebruiken. Zo zul je werklaarzen s3 niet snel tegenkomen op de werkvloer in een ziekenhuis, terwijl men daar wel het dragen van werkschoenen vereist. Welke werkschoenen heb je nu nodig voor welk beroep?

Werkschoenen zijn verschillend in de veiligheid die ze bieden. Dit is natuurlijk wettelijk vastgelegd, dus laat je daarom goed informeren door een specialist die deze wetten kent. Zij hebben jarenlange ervaring in bedrijfs- en werkkleding en kunnen je vaak goed helpen met informatie, pasvormen, etc. Natuurlijk kun je ook op de werkvloer navragen waar collega’s tevreden over zijn.

Verschillende soorten werk

De werkschoenen zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Daarnaast zijn ze te verkrijgen in allerlei modellen en typen, waardoor je al lang niet meer bent gewezen op van die saaie, grote zwarte schoenen. Daarnaast heeft elke sector natuurlijk zijn eigen eisen voor een schoen. In sommige beroepsvelden zijn de ijzeren neuzen erg belangrijk en bij andere beroepen is het juist weer belangrijk om anti-slip zolen te hebben. 

De voedsel industrie

Een sector waar het verplicht is om werkschoenen te dragen is de voedselindustrie. Je kunt daarbij kiezen uit werklaarzen, werkschoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Afhankelijk van de functie of het beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever of opdrachtgever.

De facilitaire sector

In de facilitaire sector moeten de schoenen goede stabiliteit bieden. Voor sommige taken is het belangrijk dat de werkschoenen waterdicht en waterafstotend zijn. Een antislipzool is daarnaast ook erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Een veiligheidsneus is ook prettig, omdat het de voet beschermt als er iets op je voet valt.

De zorg

Als je in de zorg werkt is het erg belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een antislip zool en een comfortabele loopzool. Dit omdat je vaak op vochtige oppervlakken moet lopen en omdat je veel staat en loopt. Daarnaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Vaak wordt hier het zogenaamde ‚klomp model’ gebruikt.

Magazijn Werk

Bij het werken in een magazijn heb je vaak te maken met zware materialen die op je voet terecht kunnen komen. Om je voeten te beschermen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. Het gaat daarbij sowieso om stalen neuzen in de schoenen, maar ook om een stevige zool. 

0