Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Welke kleding opties heb je voor een Oktoberfest?

Posted on

Beieren is natuurlijk bekend om zijn Oktoberfesten. Lange tafels waarbij grote pullen bier worden aangesleept door vrouwen die ongelofelijk veel van die pullen tegelijk kunnen dragen. Dit allemaal onder het genot van jolige Schlagermuziek en een dikke bradwürst natuurlijk. Je hoeft echter niet meer naar het zuiden van Duitsland af te reizen voor een dergelijk feestje, ook in Nederland begint dit feest de laatste jaren steeds populairder te worden. Welke Oktoberfest kleding heb je eigenlijk als je naar zo’n feestje gaat?

Oktober staat in Duitsland bekend om zijn Oktoberfesten, die vooral in het zuiden, rond de stad München, erg groot zijn. Aan lange tafels werken Duitsers daar jaarlijks duizenden liters bier naar binnen,en niet alleen Duitsers, steeds meer toeristen reizen hier speciaal voor naar Duitsland.

Of je nu van plan bent dit jaar een roadtrip te maken met je beste vriend en bij de Duitsers aan te schuiven, of gewoon naar een Oktoberfest hier in Nederland te gaan, één ding staat vast: je moet je houden aan de Oktoberfest dress code. Het is namelijk een eeuwenoude traditie met hele specifieke kledingvoorschriften. In deze blog lees je hoe je jezelf transformeert tot een echte Duitse Oktoberfest ganger.

De lederhosen is het bekendste kledingstuk van Oktoberfest

De lederhosen is natuurlijk het bekendste kledingstuk van Oktoberfest. Voordat je je in je hosen mag heizen, trek je eerst een wit, of subtiel geruit, overhemd aan. Je mag zelf bepalen of je korte of lange mouwen draagt, zolang het maar een blouse is. Daaroverheen draag je dan de lederhosen met een stel matchende bretels. In negen van de tien gevallen zitten de bretels vast aan de hosen. Mocht je de bretels echter nog los moeten aanschaffen, kies dan een exemplaar waarvan de kleur overeenkomt met die van je lederhosen.

Welke schoenen trek je aan voor Oktoberfest?

Daarna trek je een paar witte, grijze, of neutraal-gekleurde sokken aan met daaroverheen een traditioneel schoeisel. De die-hard Oktoberfest-ganger draagt dan ook de klassieke ‘Haferlschuh‘. Mocht je deze echter niet meteen tegenkomen, of vind je het gewoon belachelijk om nieuwe schoenen voor een feestje aan te schaffen, dan kun je ook kiezen voor zwarte of bruine leren schoenen.

De legendarische Alpen Hoed mag niet ontbreken bij een Oktoberfest outfit

Tot slot maak je je outfit compleet met de legendarische Alpenhoed. Deze hoed heeft een brede rand en een hoge top. Daarnaast is de hoed voorzien van een band met daarin een uitpuilende veer. Hou er wel rekening mee dat deze hoed niet voor ieders hoofd is weggelegd, en ook helemaal niet verplicht is… maar eigenlijk ook weer niet mag ontbreken.

De vrouwen kostuums zijn bij Oktoberfest hartstikke conservatief

Anders dan wat je bij een bierfeest zou verwachten, zijn de vrouwen kostuums bij Oktoberfest hartstikke conservatief. Het voornaamste kledingstuk bij Oktoberfest is de ‘dirndl’, een traditionele jurk waar je een schort overheen draagt. De traditionele variant valt tot op de enkels, maar je kunt tegenwoordig ook modernere, kortere varianten tegenkomen.

De boeren blouse als top

Verder draag je als vrouw een boeren blouse, in het Duits bekend als de ‘Trachtenbluse’. Kies er een die geen knoopjes heeft. De traditionele versies hebben over het algemeen een high-cut, maar je kunt ook gaan voor een low-cut-versie om je outfit net wat spannender te maken. De dirndl draag je vervolgens over de blouse. Een dirndl is het beste te omschrijven als een samensmelting tussen een rok en een mouwloos topje. Over de dirndl draag je vervolgens een schort van dezelfde lengte, genaamd de ‘pinaforte’.

Passend schoeisel voor een vrouwen outfit voor Oktoberfest

Bij een traditionele outfit hoort ook passend schoeisel. Ga hier het liefst voor platte schoenen of lage hakken, want lopen met hoge hakken en vier peulen bier in je hand is onbegonnen werk. Bij je schoenen draag je witte sokken aan die tot je knieën komen, of een panty die past bij je huidskleur. Nu je weet hoe je je het beste kunt kleden, staat niets je meer in de weg om er deze oktober helemaal voor te gaan!

0