Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Welke autoverzekering past het best bij jou en jouw auto?

Posted on

Bijna bij alle autoverzekeringen heb je keuze uit 3 soorten autoverzekeringen. Alle 3 hebben een andere prijs en andere dekking. Welke het best bij jou past is van een aantal factoren afhankelijk die soms kunnen veranderen. Tussentijds je autoverzekering vergelijken is daarom net zo belangrijk als aan het begin van je eigenaarschap. Er bestaan verschillende onafhankelijke site waar je vrijblijvend en onafhankelijk je auto kunt vergelijken. Bijvoorbeeld op Independer, Pricewise of verzekering.nl.

WA-verzekering

In Nederland is het hebben van een autoverzekering verplicht, vanaf het moment dat een auto op je naam staat. De verplichte verzekering is een WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Met deze verzekering ben je gedekt voor schade aan andere voertuigen of personen. Voorbeeld: Stel je rijdt tegen een geparkeerde auto aan op een parkeerplaats en veroorzaakt daarmee schade aan de auto van ander, maar ook aan je eigen auto? Dan dekt een WA verzekering alleen schade aan de auto van een ander. Schade aan je eigen auto wordt dus niet vergoed vanuit een WA verzekering. Deze kosten zijn dus voor eigen rekening. Naast de kosten voor het repareren van je eigen auto, kunnen er ook extra kosten vanuit je verzekering worden doorberekend. Een verzekeraar werkt namelijk vaak met schadevrije jaren. Op het moment dat je een WA verzekering voor je auto afsluit en je het jaar daaropvolgend geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je een schadevrij jaar. Omdat je een jaar schadevrij hebt gereden krijg je een percentage korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Bij sommige verzekeraars kan dit oplopen tot 75% korting. Vaak wordt het ook wel no-claim korting genoemd. Een WA verzekering wordt vaak gekozen bij auto’s van 10 jaar of ouder. De andere 2 opties zijn het vaak niet waard. Op het moment dat een eventuele schade groter is dan de dagwaarde van de auto wordt de auto niet gerepareerd maar krijg je de dagwaarde uitgekeerd. In veel gevallen valt de dagwaarde tegen. 

WA+ verzekering

Met een WA+casco verzekering ben je naast schade aan anderen ook verzekerd voor schade aan je eigen auto mits het niet jouw schuld is. Voorbeeld: Je parkeert je auto op een openbare parkeerplaats. Door een rukwind breekt er een tak af van een nabijgelegen boom en heb je flinke schade aan het dak van je auto. Met een WA+beperkt casco dekking wordt deze schade vergoedt door je verzekeraar. Andere vormen van schade die worden vergoed in een WA+ beperkt casco verzekering zijn: brand, inbraak of diefstal. Deze verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud. 

WA+ Allrisk verzekering

Als je echt altijd onbezorgd wilt rondrijden in je auto dan kan dat met een allrisk verzekering. Met deze verzekering is, naast schade aan andere en schade door storm of diefstal, ook schade die je zelf aan je auto maakt verzekerd. Let op! Op het moment dat er door opzet of roekeloosheid schade aan je auto wordt aangericht, valt dit niet onder de dekking en keert je verzekering niet uit. Een allrisk dekking is de duurste optie binnen een autoverzekering maar ook het meest zorgenloos. Voorbeeld: Je parkeert je auto in een krap parkeervak. Door het te scherp insturen schaaf je met je velg langs een stoeprand. Dit zorgt snel voor lelijke en vooral dure schade. Met een allrisk verzekering ben je hier gewoon voor verzekerd. Over het algemeen worden alleen nieuwe auto’s tot een jaar of 5 allrisk verzekerd. Of jouw auto nog een allrisk verzekering waard is, ligt aan de dagwaarde van de auto en hoeveel spaargeld je zelf hebt op het moment dat de auto total loss wordt verklaard. Let op! De dagwaarde van een auto valt bijna altijd tegen. 

Ben je benieuwd of je teveel betaald? Of je auto misschien inmiddels oververzekerd is? Dan kan je bij verschillende onafhankelijke vergelijkers terecht, zoals independer, pricewise of verzekering.nl.

0