Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wel of geen auto aanschaffen in de stad?

Het is het eeuwige dilemma voor velen: ‘to be or not to be with a car’. Hoewel het hebben van een auto veel luxe met zich meebrengt, is het zeker niet gratis. Woon je in de stad en twijfel je of je wel of niet een auto moet aanschaffen? Wij helpen je graag de voor- en nadelen afwegen.

De voordelen van een auto aanschaffen

Als autoliefhebbers onder elkaar beginnen we uiteraard met de voordelen van een auto aanschaffen. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Je zit niet vast aan OV-tijden en je hoeft minder rekening te houden met weersomstandigheden. Dit maakt je lekker flexibel en het geeft een ongekend gevoel van vrijheid. Ook in gevallen van nood is het hebben van een auto fijn. Als een vriend in de buurt midden in de nacht ziek wordt of als je partner haar vliezen zijn gebroken, wil je met spoed naar het ziekenhuis kunnen. Een auto voor de deur is dan je beste vriend. 

Laten we realistisch zijn, een auto is niet gratis, maar het hoeft ook niet superduur te zijn. Een zuinig model aanschaffen en een goedkope autoverzekering regelen, kan immers al een wereld van verschil maken. Als de trein weer eens niet rijdt, zal je jezelf dankbaar zijn dat je een auto hebt aangeschaft!

De nadelen van een auto aanschaffen

We kunnen er niet onderuit dat er ook wat nadelen vastzitten aan het hebben van een auto in de stad. Zo moet je jezelf afvragen hoe vaak je de auto eigenlijk zult gebruiken. Sommige steden hebben auto’s uit de binnenstad gebannen en de omliggende wegen mijd je het liefst tijdens het spitsuur. Wellicht ben je in veel gevallen beter af wanneer je de fiets, de trein of de tram pakt. Je kunt op die manier zelfs sneller op je bestemming aankomen.

Een auto hoeft niet al te duur te zijn qua verzekering, brandstof en wegenbelasting, maar je moet altijd bedacht zijn op eventuele reparaties die uitgevoerd moeten worden. Vooral als je een tweedehands auto koopt, mag je hier wel een apart spaarpotje voor vullen. Een nieuwe auto heeft wellicht minder reparaties nodig, maar is ontzettend duur in de aanschaf. Je komt er dus niet onderuit dat een auto je wat gaat kosten.

Geen auto? Wat is het alternatief?

Zie je het niet zitten een auto te kopen, maar mis je het gemak dat het voertuig met zich meebrengt? Er zijn goede alternatieven. Denk aan autodelen, een auto leasen of carpoolen met een collega die wel een auto heeft. Zo geniet je toch nog een beetje van de luxe die een auto te bieden heeft.

0