Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat zijn de ongezonde ‚gezonde’ dingen?

Gezond eten is een veel groter ding dan dat het laten we zeggen 20 jaar geleden was. Velen van ons proberen hier toch wel zoveel mogelijk rekening mee te houden. Uiteraard wil dat niet zeggen dat je nooit meer naar de snackbar kunt. Sterker nog, als je geregeld gezond eet, kun je zonder schuldgevoel die snackbar in lopen. In dit artikel willen we het niet hebben over alle gezonde zaken die je moet eten zoals we hier bespraken, maar juist over dingen waarvan veel mensen denken dat ze gezond zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook hierbij geldt, je hoeft onderstaande lekkernijen niet helemaal uit je leven te verbannen, we willen je er alleen van op de hoogte brengen dat ze misschien niet zo gezond zijn als je denkt. Het is tijd om die ‘gezonde’ snacks te leren kennen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Gezouten noten

Noten staan in de schijf van vijf, dus we gaan ervan uit dat ze gezond zijn. Noten zijn inderdaad behoorlijk gezond, maar pas op voor gezouten en zoete noten. De met honing geroosterde pinda’s bevatten namelijk veel suiker. Hartige noten hebben weer een hoog gehalte van natrium. Kies dus voorzichtig; het beste kun je ongezouten en ongezoeten noten eten. Dat zijn namelijk de noten die in de schijf van vijf staan.

Chocolade- of yoghurt noten

Zoals je hierboven kunt lezen, lijkt het natuurlijk erg gezond als je noten eet. ‘Zo’n snoep laagje er overheen zal dan waarschijnlijk niet zo erg zijn.’ Maar het is toch niet zo gezond als je denkt. Het is ook nog eens vaak voorzien van toegevoegde suikers. Dat is een no-go. Eigenlijk ben je gewoon aan het snoepen, en is het een undercover snoepje. Als je deze eet, besef dan dus dat dit snoepen is en dat je niet iets gezond aan het eten bent.

gezonde snack

Proteïnerepen en mueslirepen

Bij allebei gaan we er natuurlijk vanuit dat het kerngezond is. Niet gek als je op elke sportsite proteïnerepen tegenkomt. Het kan je helpen bij het opbouwen van spieren. Maar daarbij neem je ook veel suiker tot je. En als er bijna geen suiker in is verwerkt, dan zit er vaak kunstmatige zoetstof in en dit is even slecht voor je. Wil je die spieren opbouwen? Eet dan gewoon veel eieren en kipfilet. Dan kom je ook wel aan je eiwitten.

Magnetron-popcorn

In deze Corona tijden brengen we meer tijd voor de televisie door. Natuurlijk houden we ervan om tijdens het kijken naar bijvoorbeeld een film te genieten van snacks. Daarom kiezen we voor de healthy option: popcorn. Dat denken we in ieder geval. Het klopt dat popcorn best gezond is, maar magnetron popcorn daarentegen zéker niet. Hier zitten vaak schadelijke transvetten in. Let dus op als er ‘gehydrogeneerd’ op de verpakking staat, want dan heb je de gezonde variant.

gedroogd fruit

Gedroogd fruit

In principe is gedroogd fruit best wel oké, maar bij gedroogd fruit moet er wel sprake zijn van matiging. Het is niet zo verzadigd als echt fruit en daarom eet je snel veel te veel gedroogd fruit op. Zorg dan ook dat je hierin matigd, zodat je er niet te veel van binnen krijgt.

Suikervrije snoep en vetvrije koekjes

Suikervrij klinkt best prima, toch? Jazeker, maar dat wil niet zeggen dat het direct gezond is. Kunstmatige zoetstoffen hebben een negatieve invloed op je darmen. Je doet er dus beter aan, als je jezelf trakteert, om dan gewoon het echte werk te nemen.

We denken vaak als er ‘vrij van’ staat, dat er helemaal geen calorieën in deze snacks zitten. Omdat het suiker- of vetvrij is denken we dat we kunnen aanvallen, maar dat is helaas niet zo. Een koekje is eigenlijk gewoon een koekje. Het is sowieso niet gezond. Dus houd jezelf in toom. Je gaat niet voor niets geregeld naar de sportschool.

smoothie

Smoothies die je in de winkel koopt

Niet alle smoothies zijn zo gezond als je zou verwachten. Zo is een smoothie uit de supermarkt juist eerder ongezond dan gezond. De smoothie uit de winkel bevat namelijk vaak veel suiker en beschikken daarnaast vaak over te weinig eiwitten en vetten. Maak dus gewoon lekker je eigen smoothie, dat is vele malen gezonder dan die uit de supermarkt.

Studentenhaver

Studentenhaver is een mix van rozijnen, krenten, noten en andere gedroogde vruchten. Wat je niet verwacht is dat het mengsel nog steeds een alarmerende hoeveelheid aan suiker bevat. Volgens veel onderzoekers en diëtisten staat zo’n standaard mix dichterbij snoep dan bij een voedzame snack. Oké, het is beter dan een zak chips, maar zo gezond als velen denken is het dus ook weer niet.

fruit bars

Fruitrepen

Fruitrepen die gemaakt zijn van 100% fruit zijn vanzelfsprekend gezonder dan de kunstmatige, gekleurde fruit snoepjes van vroeger. Maar ondanks dat, zijn fruitrepen nog steeds enorme suikerbommen. Wil je dus echt gezond eten? Eet dan gewoon een lekker appeltje, mango, perzik of ander stuk fruit.

0