Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat moet je aanschaffen als je gaat hiken?

Posted on

Door de huidige Corona pandemie kiezen veel mensen voor een actieve buiten vakantie. Niet zo gek, want veel binnen activiteiten kunnen nu niet gedaan worden en in de buitenlucht is er veel minder kans op besmetting. De meest voorkomende activiteit tijdens dit soort vakanties is wandelen. Iedereen kan het en het is de perfecte manier om de mooiste plekjes te ontdekken. Als je er echter voor kiest om lange wandelingen te maken, dan zul je bepaalde zaken moeten kopen. Zo zijn goede wandelschoenen een must, maar ook andere speciale hike kledingstukken kunnen het  verschil maken tussen een fijne wandeling en afzien.

Ga je wandelschoenen kopen, neem dan uitgebreid de tijd om te passen. Iedere schoen is anders en iedere voet is anders. Je vrienden kunnen zweren bij een bepaald model, reviews op internet kunnen een schoen de hemel in prijzen, maar dat betekent nog niet dat hij ook goed aan jouw voet zit – passen dus! Uiteraard bestaan er wandelschoenen voor zowel dames als heren. Dames hebben gemiddeld kleinere voeten dan heren. De meeste dames modellen worden verkocht vanaf maat 36 t/m maat 42. Herenmodellen beginnen meestal bij maat 41 en gaan tot maat 47. Kleinere én grotere maten bestaan wel, maar liggen vaak niet standaard op voorraad. Ga er verder nog vanuit dat een damesmodel een wat smallere leest heeft dan een herenmodel. Heb je een iets smallere of bredere voet, dan doe je er soms goed aan om te shoppen bij het andere geslacht.

Ook de juiste kleding is belangrijk bij een lange wandeling. Een belangrijk item is bijvoorbeeld de afritsbroek. De pijpen van een afritsbroek zijn afritsbaar en voorzien van stretch materiaal en voorgevormde knieën voor een goede bewegingsvrijheid. De meeste afritsbroeken zijn gemaakt van vochtafvoerend materiaal en zijn voorzien van UV-zonbescherming om je te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.

Een goed t- shirt is ook belangrijk

Een t-shirt dat gemaakt is van een vocht-afvoerend materiaal is enorm comfortabel tijdens het wandelen. Dit materiaal zorgt er namelijk voor dat zweet eenvoudig wordt geabsorbeerd en dat je lichaam droog en koel blijft gedurende het lopen. Het is ook belangrijk om voldoende bewegingsvrijheid in je shirt te hebben, want dat is wel zo prettig tijdens het wandelen.

Draag iets op je hoofd als bescherming tegen de zon

Als je een lange wandeling maakt, kan je hoofd veel aan de zon worden blootgesteld. Het is dan ook verstandig om een pet aan te schaffen die je hoofd en nek beschermt tegen de zon. Daarmee voorkom je dat je gezicht verbrandt of dat je een zonnesteek oploopt.

Wandelsokken voorkomen blaren en maken de wandeling een stuk prettiger

Ga dus op zoek naar goede sokken. Speciale wandelsokken zijn ook een must have voor lange wandelingen. Deze kunnen een hoop leed voorkomen. Ook bij het kiezen van de juiste sokken is het belangrijk dat je voor een materiaal kiest dat zorgt voor de afvoer van het zweet, zodat je voeten droog blijven tijdens het wandelen. Vocht is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van blaren. Bovendien krijg je minder snel last van zweetvoeten en hoef je onderweg geen droge sokken aan te trekken.   

Smeer je voordat je gaat wandelen altijd goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Beter een te hoge dan een te lage factor is het motto. Smeer je tijdens het wandelen om de 2 uur in met zonnebrand crème. Ook als de zon heftig schijnt en je loopt vooral in de schaduw!

0