Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat kun je doen tegen de rioollucht in huis

Posted on

Een rioollucht in huis: wat nu?

Een rioollucht in huis is ten eerste vervelend vanwege de stank, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Deze lucht bestaat uit verschillende gassen die schadelijk zijn als je ze inademt. Je kunt er klachten van krijgen als hoofdpijn, misselijkheid en geïrriteerde ogen en het kan zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben! Rioollucht in huis oorzaken achterhalen is belangrijk, zodat je daarna weet welke maatregelen je moet treffen.

Oorzaken rioollucht

De plek waar de rioollucht ontstaat, zegt ook vaak iets over de oorzaak. In de badkamer is er misschien een verstopping van de wastafel of de douche. Dit kan je ook vaak zien, omdat het water minder goed wegloopt. Het probleem kan ook zitten in het stankslot. Dit stankslot, of sifon, zorgt ervoor dat de rioollucht niet het huis binnenkomt. Als het sifon droog komt te staan, dan komt de lucht wel het huis binnen.
Soms hangt de stank in het hele huis. Het kan zijn dat de oorzaak dan ligt in de kelder of de kruipruimte. Verzakking of gebrekkige ontluchting kunnen verder nog oorzaken zijn van de vieze lucht. Als u vooral last heeft van stank na heftige regenval is gebrekkige ontluchting nog weleens de oorzaak.
Soms is het niet zo duidelijk waar het probleem vandaan komt, dan kan het nodig zijn om met een rioolcamera een nadere inspectie uit te voeren of een geuronderzoek te laten doen door een deskundige. Deze achterhaalt de oorzaak en stelt een plan van aanpak op om de oorzaak van de putlucht weg te nemen.

Wat te doen?

Het is belangrijk om meteen te beginnen met ventileren, voordat je het probleem gaat aanpakken. Als je last hebt van verstopping van de afvoer van een wastafel, dan kan je dit vaak oplossen door de sifon, of zwanenhals, open te draaien en schoon te maken. Als de sifon droog staat door weinig gebruik, kan je het probleem eenvoudig oplossen door weer water in de sifon te laten lopen. Soms moet je de leiding ontstoppen met een plopper. Voordat je dit doet spoel je eerst soda weg met water. Dit helpt vaak ook al.
Als je ondanks allerlei maatregelen, nog steeds last hebt van een rioollucht, schakel dan een expert in voor een geuronderzoek. De oorzaak vinden is de eerste stap naar de oplossing.

0