Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat kun je doen als je steeds meer klachten krijgt door gewrichtspijnen?

Posted on

Met ouder worden nemen lichamelijke problemen eerder toe dan af. Dat is ook niet verwonderlijk. Je lichaam ondervindt meer slijtage problemen dan wanneer je jong bent en dat kan zo nu en dan beginnen op te spelen. Heb je last van gewrichtspijnen, word je sneller moe en heb je een vermoeid gevoel als je beweegt? Dan heb je kans dat je last hebt van beginnende artrose

Artrose komt neer op kraakbeenslijtage. Het voortdurend in beweging zijn maakt dat het kraakbeen, wat tussen je gewrichten zit, langzaam maar zeker slijt en uiteindelijk verdwijnt. Hierdoor ontstaat direct bot op bot contact, hetgeen kan leiden tot specifieke pijnklachten, zwellingen en stijfheid. Als gevolg hiervan kunnen ontstekingen ontstaan, die als een kettingreactie verdere kraakbeenafbraak en nieuwe ontstekingsreacties tot pijnlijk gevolg kunnen hebben. 

Zeker bij het ouder worden kunnen problemen die veroorzaakt worden door Artrose steeds verder opspelen. Met name 65-plussers ondervinden meer problemen door kraakbeenslijtage. Maar ook bij mensen ouder dan 45 jaar is het percentage van mensen dat lijdt aan artrose niet te onderschatten. Een curieus feit is dat vrouwen bijna twee keer zo vaak problemen ondervinden dan mannen. Met de op handen zijnde vergrijzing is de verwachting dat de problemen met artrose de komende decennia alleen maar zullen toenemen. 

Artrose valt op meerdere manieren te bestrijden

Er zijn meerdere manieren om artrose tegen te gaan. Zo kan overgewicht een belangrijke rol spelen bij artrose. Gevoelige gewrichten krijgen meer druk te verwerken als je gewicht te groot is. Overtollig vetweefsel heeft daarnaast een negatieve invloed op stofwisselingsprocessen en ontstekingsreacties. Hierdoor wordt kraakbeenafbraak versnelt en wordt gewrichtspijn intenser. Streven naar een gezond gewicht kan daarom zeker een rol spelen als je de typische klachten van artrose zoveel mogelijk wilt tegengaan. 

Natuurlijk speelt ook je voedingspatroon een rol hierbij. Een goed dieet kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. Als je stijfheid van je gewrichten ondervindt, laat dit dan zeker geen reden zijn om minder te gaan bewegen. Als je minder gaat bewegen, kan het degeneratieve proces waarbij kraakbeen slijt namelijk versneld worden. Mocht je echter een verder gevorderde vorm van artrose hebben, dan is het wel af te raden om te sporten. Hierdoor kun je namelijk bepaalde gewrichten overbelasten, waardoor je aanzienlijke schade kan veroorzaken. 

Informeer jezelf goed en verzamel meer informatie als je wilt blijven bewegen

Als je op zoek bent naar meer informatie over artrose en hoe je de klachten zoveel mogelijk kunt beperken, doe je er verstandig aan om eens te kijken op de website van Bewegen zonder Pijn. In de afgelopen jaren is deze pagina namelijk uitgegroeid tot een uitgebreid informatieplatform waar je veel info kunt vinden over het behoud en verbeteren van je gezondheid. 

In uiteenlopende artikelen wordt gesproken over de verschillende behandelingsmethoden die beschikbaar zijn voor artrose, reumatoïde artritis en andere gewrichtsklachten. Ook wordt verder ingegaan op de verschillende oorzaken van gewrichtspijnen en de verschillende manieren om de klachten tegen te gaan. 

0