Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat is een fixed gear fiets en wat kun je er mee?

Je ziet hem steeds vaker in de fietsenwinkel: de fixed gear fiets. Deze fixies komen oorspronkelijk uit het baanwielrennen en zijn nu razend populair in het straatbeeld. Toch zijn deze strakke fietsen helemaal niet zo nieuw. Hun ontwerp gaat terug op de allereerste fietsen. Wat is een fixed gear fiets en wat kun je er mee?

Wat is een fixed gear fiets?

Een fixed gear fiets of een fixie is letterlijk een fiets met een vaste versnelling. Fixed gear fietsen worden vaak met singlespeeds verward. Beide fietsen hebben namelijk maar één versnelling. Toch is er een belangrijk verschil. Een singlespeed heeft een ‘freewheel’, waardoor je tijdens het fietsen al terugtrappend kan remmen.

Wat is een fixie fiets

Een fixie heeft een doortrapmechanisme: het tandwiel zit vast aan het achterwiel. Hierdoor kan je geen tegendruk geven op de pedalen. Een echte straatfiets voor snelheidsduivels dus! Blijven trappen of vertragen is de boodschap. Voor wat extra veiligheid en stuurcontrole is een handrem zeker fijn.

Strak, snel en minimalistisch

Fixies hebben een strak minimalistisch ontwerp zonder overbodige opsmuk (die handrem komt écht wel nog van pas). De voordelen kan je zelf al bedenken. Deze tweewielers vragen weinig onderhoud en zijn lekker licht. In drukke wereldsteden als Londen en New York scheuren fietskoeriers al jaren met zo’n lichtgewicht door de straten.

Gaat dat goed, scheuren met één versnelling? Ja hoor, het rijdt zelfs bijzonder efficiënt! Vraag maar aan Eddy Merckx, de Belg die in 1972 in Mexico City het werelduurrecord op de wielerbaan brak met een doortrapper. Net geen 50 km per uur: dat was toen ongezien. In de jaren 70 waren de gelijkaardige ‘dory’s’ dan ook een echte rage in Rotterdam en Den Haag!

Retro looks

Tot daar de technische uitleg en geschiedenisles. Als je aan een hipster vraagt: “Wat is een fixie fiets?”, krijg je namelijk een heel ander antwoord. Voor de baardige cappuccinodrinker is deze fiets ook een heus statussymbool. Met zijn retro looks is de fixie het ideale vervoersmiddel voor een bezoek aan zijn hippe koffiezaakje. Vaak rijdt de hipster eigenlijk op een singlespeed zonder dat hij het beseft. Leg je hem even het verschil uit? Als je een echte fixed gear fiets over de grond rolt, bewegen de trappers mee.

Je vindt al een degelijke fixie vanaf 300 euro. Wil je een uniek exemplaar? Koop dan een los frame en zet er zelf unieke onderdelen op. Vergeet geen krachtig fietsslot. Boeven zijn helaas ook helemaal tuk op deze snelle tweewielers.

0