Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat is de perfecte afstemming tussen voeding en sport voor het verkrijgen van een grotere spiermassa?

Posted on

Voeding en sport: perfecte afstemming?

De grote vraag die veel mensen die gaan sporten stellen is de volgende: in hoeverre heeft voeding effect op een spiermassa en in hoeverre het sporten? Dit is een zeer goede vraag, maar het is niet zo rechtlijnig dat er gelijk een concreet antwoord op gegeven kan worden. Het is namelijk afhankelijk van verscheidene factoren. Maar over het algemeen kan er wel wat over worden gezegd. In de regel geldt namelijk dat voeding in principe belangrijker is dan sporten. Het gaat natuurlijk hand in hand, maar zodra je voeding niet goed is maar je sport wel fanatiek, dan is de kans groot dat je niet veel effect ziet. Maar tegenovergesteld is ook weer het geval. Eet je alleen juiste voeding gecombineerd met bijvoorbeeld eiwitshakes, maar ben je niet bezig met sporten? Dan zal het wel een tijdje duren, voordat je daadwerkelijk extra spiermassa krijgt. Men stelt ongeveer dat het 70% voeding is en 30% sport, maar dit is geen vast gegeven. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Wat is noodzakelijk?

Eiwitten

Eiwitten zijn een van de belangrijkste fundamenten voor spiermassa. Het voordeel is dat eiwitten in zeer veel voeding zitten. Niet alleen in minder lekker voedsel, maar ook in voedsel dat over het algemeen als een delicatesse wordt gezien. Vooral in vlees komen veel eiwitten voor. Met name in kip en kalkoen en dergelijke. Maar ook in rund en varken, maar dan doorgaans iets minder. Daarnaast moet je natuurlijk ook kijken naar het vetpercentage. Je kunt bijvoorbeeld vlees hebben met veel eiwitten erin, maar dat vlees kan dan ook vol onverzadigd vet zitten. Dan schiet dat niet zoveel op. Ben je vegetariër? Geen enkel probleem, want er is genoeg andere voeding waarin veel eiwitten te vinden zijn. Daarbij kun je denken aan mozzarella, groentes en kwark. Vooral magere kwark is erg goed voor de spieropbouw. Er zitten vrijwel geen calorieën in, maar verhoudingsgewijs wel ontzettend veel eiwitten. Hoeveel eiwitten je nodig hebt is afhankelijk van de mate waarin je sport. Sport jij heel veel? Dan heb je meer eiwitten nodig dan iemand die slechts sporadisch sport.

Eiwitshakes

Het kan natuurlijk zijn dat je niet aan voldoende eiwitten komt. Zeker als je fanatiek sport heb je meer eiwitten nodig dan een regulier persoon. Gelukkig zijn daarvoor eiwitshakes in het leven geroepen. Dit zijn gezonde shakes die je bijvoorbeeld kunt nemen na het sporten. Heel goed voor het herstellen van de spieren, maar ook voor het opbouwen van de spieren.

0